Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Nap és Est

2009.12.10. 19:56 Zöld Alma

Mondhatnám, hogy ez igazából csak egy piskóta-szerűség, de a Nap és Est sokkal több annál. Már csak azért is, mert keveredik benne a "natúr" piskóta-tészta (ez a sárga rész, azaz a Nap), meg a kakaós (ez pedig a barna, azaz az Est), amik így, együtt alkotnak kerek egészet.

Ez az egyszerűbb receptek közül való, de karácsonyra kell ilyen is, nem csak a krémes-mézes-mázos csodák. Meg persze nem karácsonyra is. :-)

Egy jó nagy tálban habosra keverünk öt tojássárgáját 20 dkg vajjal és 25 dkg cukorral (amibe előzőleg nem felejtettük el beleszórni a vaníliás cukrot). A mai tojásárak mellett riasztónak tűnhet ennyi tojás, de ehhez tényleg kell ennyi, ráadásul mindjárt elhasználjuk a habbá vert fehérjét is, szóval nem vész kárba az sem. (Ha olyan süteményt tervezünk, amihez csak a tojás egyik részére van szükség, akkor a tipikusan megmaradó tojásfehérjék a sütemény előtt-után egy rántottában szoktak landolni.)

No de vissza a habosra kevert tészta-kezdethez. Ha már elég habos, hozzáadunk apránként, váltogatva, 1 dl hideg tejet és 30 dkg lisztet (amibe előzetesen beleszórtuk a sütőport). Habverővel vagy fakanállal is simára lehet keverni, de robotgéppel is, csak vele vigyázni kell, mert hajlamos felcsapni a lisztből képződő port. Ilyenkor lenne jó egy feles fokozat az egyes helyett - nem is értem, miért vettem ilyen nagy teljesítményűt belőle. Vagy mindegyik ilyen lenne?

Közben már majdnem kész is vagyunk, már csak a tojások felvert habját kell óvatosan beleforgatni a tésztába. Aztán hozzávetőlegesen a felét átöntjük egy másik tálba, ebbe szitáljuk bele a kakaót. A kivajazott-kilisztezett tepsibe pedig kanalanként felváltva tesszük a kakaós és nem kakaós krémes tésztát. Picit össze fognak folyni a különböző színű tészták, de pont ettől lesz igazán szép, érdekes mintázata, miután lassú tűznél megsütöttük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Fáradtabb napokon tűzpróbának olvasom, de persze nem kell megvárni vele a tüzet, előbb ki kell venni a sütőből...)

Nap és Est
- 5 tojás
- 20 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl hideg tej
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor

Szólj hozzá!

Címkék: kakaópor kevert sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr392211519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása