Mondhatnám, hogy ez igazából csak egy piskóta-szerűség, de a Nap és Est sokkal több annál. Már csak azért is, mert keveredik benne a "natúr" piskóta-tészta (ez a sárga rész, azaz a Nap), meg a kakaós (ez pedig a barna, azaz az Est), amik így, együtt alkotnak kerek egészet.
Ez az egyszerűbb receptek közül való, de karácsonyra kell ilyen is, nem csak a krémes-mézes-mázos csodák. Meg persze nem karácsonyra is. :-)
Egy jó nagy tálban habosra keverünk öt tojássárgáját 20 dkg vajjal és 25 dkg cukorral (amibe előzőleg nem felejtettük el beleszórni a vaníliás cukrot). A mai tojásárak mellett riasztónak tűnhet ennyi tojás, de ehhez tényleg kell ennyi, ráadásul mindjárt elhasználjuk a habbá vert fehérjét is, szóval nem vész kárba az sem. (Ha olyan süteményt tervezünk, amihez csak a tojás egyik részére van szükség, akkor a tipikusan megmaradó tojásfehérjék a sütemény előtt-után egy rántottában szoktak landolni.)
No de vissza a habosra kevert tészta-kezdethez. Ha már elég habos, hozzáadunk apránként, váltogatva, 1 dl hideg tejet és 30 dkg lisztet (amibe előzetesen beleszórtuk a sütőport). Habverővel vagy fakanállal is simára lehet keverni, de robotgéppel is, csak vele vigyázni kell, mert hajlamos felcsapni a lisztből képződő port. Ilyenkor lenne jó egy feles fokozat az egyes helyett - nem is értem, miért vettem ilyen nagy teljesítményűt belőle. Vagy mindegyik ilyen lenne?
Közben már majdnem kész is vagyunk, már csak a tojások felvert habját kell óvatosan beleforgatni a tésztába. Aztán hozzávetőlegesen a felét átöntjük egy másik tálba, ebbe szitáljuk bele a kakaót. A kivajazott-kilisztezett tepsibe pedig kanalanként felváltva tesszük a kakaós és nem kakaós krémes tésztát. Picit össze fognak folyni a különböző színű tészták, de pont ettől lesz igazán szép, érdekes mintázata, miután lassú tűznél megsütöttük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Fáradtabb napokon tűzpróbának olvasom, de persze nem kell megvárni vele a tüzet, előbb ki kell venni a sütőből...)
Nap és Est
- 5 tojás
- 20 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl hideg tej
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor