Eltűntem hétvégére vidékre gasztro-kalandozni (meg előásni sok-sok kedvencemet a családi gasztrokönyvtárból), de addig is hagyok itt egy mennyei palacsintatorta receptet, ami egy tartalmasabb leves mellett akár főételnek is előléphet desszertből.
Az egész csak icipicit bonyolultabb egy hagyományos palacsinta-ebédnél, nem tart sokkal tovább, de egészen más dimenzió a kettő... Kezdetnek sok-sok palacsintát kell sütni. Ebben a szakaszban az a legfontosabb, hogy még véletlenül se süssünk túl vékony palacsintákat (ezt onnan tudom, hogy nekem sikerült papírvékonyakat készíteni), mert akkor nem különülnek el egymástól eléggé a különböző töltelék-rétegek és túl tömény lesz az egész. Szóval szép, egészséges palacsinták kellenek.
Ezeket rétegezzük egy vajjal kikent sütőtálba, tortaformába stb. A rétegek közé finomabbnál finomabb töltelékek kerülnek, amit amúgy sima töltelékként simítanánk a palacsintákra, így lekvár, túrókrém (vagy puding), cukrozott darált dió... Arra azért érdemes figyelni, hogy harmonizáljanak egymással az ízek és két-három fajtánál többet nem jó keverni benne. Mikor elfogynak a palacsinták (amiből az első, ugye mindig a szakácsé és néha közben is kell minőség-ellenőrizni) vagy a töltelék, akkor az egészet nyakon öntjük tojással elkevert kefírrel, amibe előzőleg egy kevés porcukrot és / vagy vaníliás cukrot kevertünk (két deciliter kefírhez egy tojásra van szükség).
Nem túl forró, inkább közepesen meleg sütőben összemelegítjük az egészet, negyed, maximum fél órán belül elvileg kész. Melegen is finom, de óvatosan kell szeletelni. Ezzel szemben hidegen pláne finom és könnyebb szeletelni.
Palacsintatortából természetesen nem csak édes, hanem sós verziót is lehet készíteni, ennek a kipróbálását még csak tervezgetem, de rajta van a listámon. :-)