De most tényleg - ki mondta, hogy a tök, kapor, tejföl hármas csak fazékban képzelhető el? A tökfőzelékhez amúgy is különösen erős kötelékek fűznek - annak idején nagy kedvencem volt és amikor a családom már nem volt hajlandó havi rendszerességgel elkészíteni nekem, kénytelen voltam elkezdeni főzőcskézni. :-)
Nyilván mondanom sem kell, hogy a hűtőben néhány napot várakozó patiszon eredetileg töltött patiszonnak indult, de menetközben valahogy elszállt az elkészítéséhez szükséges energia. Így lett belőle gyors és egyszerű, sütőben sült ebéd. Bár nem túl egyszerűen, de meghámoztam a patiszont (különösen a hullámoknál akadok el néha). Félbevágtam és kivájtam a belsejét, majd nagyjából egyforma vastagságú szeletekre vágtam. Picit besóztam-borsoztam-vegetáztam, amíg összeállítottam a tejfölös keveréket a tetejére.
Egy kevés olajat öntöttem egy tűzálló tál aljába, majd beleszórtam a patiszon-szeleteket. Kaporral, illetve sóval, borssal kikevert tejfölt öntöttem a tetejére, amibe felaprított hagymát és fokhagymát is tettem. Légkeveréses sütőben 175 fokon, nagyjából fél óra alatt megsült. A végén még kicsit megpirítottam a tetejét.
Sült tökfőzelék
- 1 közepes patiszon
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kapor
- só, bors, vegeta