Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Zöldfűszeres cukkinileves

2009.11.10. 21:09 Zöld Alma

Még mindig a hétvége íz-élményeiből élek, már csak azért is, mert ebből a finom, krémes levesből még keddre is maradt kanalaznivaló. Egyébként minden tiszteletem azoknak, akiknek hétközben is van idejük és energiájuk mindenféle finomságokat varázsolni, nekem esténként már nincs erőm ehhez, így a hétvégéken szoktam csak bejutni a konyhába - na de akkor aztán bepótolok mindent. :-)

Annyira szép cukkinik kacsintgattak rám péntek este a boltban, hogy mire kiválogattam közülük néhány szimpatikus példányt, hipp-hopp egy kiló lett belőle (nem is értem, hogyan). Viszont ennyire egyáltalán nem volt szükségem a póréhagymás-cukkinis-tonhalas tésztához, így a megmaradtaknak egy zöldfűszeres cukkinileves lett a végzetük, joghurttal és tejszínnel behabarva. Meg a maradék póréhagymának is, kiegészítve egy jó nagy fej vöröshagymával.

Amíg kockáztam és karikáztam a hozzávalókat, rájöttem, hogy még az én nem létező szemmértékemmel mérve sem fog beleférni ennyi minden az előkészített fazékba, így előkerestem a legeslegnagyobb fazekat. Ebben kevés olajon megdinszteltem először a vöröshagymát, utána pedig hozzáadtam a roppanós, világoszöld póréhagymakarikákat is. Pár perc után következtek a cukkinikockák, amit némi olajon pirítás után annyi vízzel öntöttem nyakon, amennyi bőségesen ellepte. Szórtam bele sót, borsot, vegetát, meg szárított, morzsolt kakukkfüvet (mindegyikből jó sokat, mert a cukkininek önmagában nem sok íze van, ugye).

Amíg vártam, hogy felforrjon és kb húsz perc alatt szép puhára párolódjon a cukkini, hozzákevertem még egy nagy pohár joghurtot a kikészített tejszínhez (belátván, hogy két deci tejszín meg sem kottyanna egy ekkora fazék levesnek) és kevés liszttel együtt egy laza habarást kanyarítottam belőle.

Ez mind bele a nagyfazékba, a levest majdnemkész állapotában utánfűszereztem, só és bors megint, hozzá pedig legújabb szerzeményem, a mirelit 8 zöldfűszer keverék következett (gyorsan előástam a fagyasztóból, petrezselyem, kapor, vízitorma, turbolya, metélőhagyma, sóska, zeller és csabafű van benne - de ki az a Csaba?). Ki gondolta volna, hogy ilyesmit lehet kapni a Spar-ban, saját márkatermékként? Ráadásul valami szabadalom révén még azt is megoldották, hogy fagyasztott állapotában is szépen szórhatók az apró levélkék. (Hát, akkor ez egy újabb dolog, amiből nem leszünk milliomosok a nővérkémmel - az volt a nagyon régen dédelgetett tervünk, hogy mirelit zöldfűszereket dobunk a piacra; a másik korszakalkotó ötletünk a túrórudi exportja volt, úgy tudom, már arról is lecsúsztunk. Ez van.)

Szóval, a leves mennyei lett, másnapra kicsit be is sűrűsödött és jobban összeértek benne a fűszerek is. Ez a képe neki.

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves cukkini zöldfűszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/2211555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása