A petrezselymes babsalátához hasonlóan, a hoppel-poppel is egy könnyű, ízletetes nyári finomság. :-) Szóval ugyanolyan tartalmas fogás, hűvös őszi-téli-tavaszi napokra. Egy picit olyan, mint a brassói, mert hús és krumpli egyvelege ez is, de igazából egészen más.
Azzal kezdjük, hogy meghámozzuk a krumplit és karikákra vágjuk (vagy kerítünk valakit a konyha környékén és megbízzuk ezzel a nemes feladattal). Hogy ne barnuljon meg, egy tál vízbe szórjuk a karikákat (de ezen kívül tényleg csak a serpenyőt / lábast fogjuk összekoszolni).
A krumplit az olajban a kockákra vágott szalonnával, a hagymakarikákkal, csíkokra vágott sonkával együtt megpároljuk, jó puhára. Időnként óvatosan meg kell forgatni, de tényleg csak óvatosan, hogy ne törjön össze a krumpli.
Amikor már minden puha az edényben, akkor sóval, borssal, pirospaprikával meghintve tálaljuk. Akár még kevés petrezselyemzölddel is meg lehet szórni. (Amennyire nekem rémlik, mi petrezselymet nem is szoktunk tenni rá, de így találtam meg a családi receptgyűjteményben. Ez is egy jó régi recept egyébként, holland eredetű eledel.)
Hoppel-poppel
- 1 kg burgonya
- 25 dkg nyers, füstölt tarja / sonka
- 5 dkg szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- só, bors, pirospaprika
- petrezselyemzöld