A fahéjas kifli nagyon egyszerű recept, hamar elkészül és borzasztó sok lesz egy adagból. Pont a tészta mennyisége miatt nem hengergettem belőle kifli-darabkákat, hanem hely, idő és türelem hiányában plecsniket (korongokat) formáztam a tésztából. A német kollégáimnak sütöttem először ilyet, elő-karácsonyi ajándéknak - nagyjából fél óráig tartott ki ez az adag.
Ennyi dolgunk van vele csupán: elkeverjük a lisztben a sütőport, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is és jól összedolgozzuk (robotgéppel vagy kézzel). A kész tésztát fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A kihűlt tésztából mindig csak egy-egy darabot veszünk elő, ezekből golyókat formázunk, majd kilapítjuk őket plecsnivé. (Hát jó, az eredeti recept hat egyenlő részre osztja a tésztát, mindegyikből negyven centis hengert formáz, amiket kétcentis darabokra vág. Minden ilyen darabkából egy ötcentis kifli "gyártható" le, összességében száznál is több - a kifli végeit el kell vékonyítani.)
Akárhogy is készül, a lényeg, hogy sütőpapírral bélelt tepsiben gyorsan, kb. 10 perc alatt megsül. (Hagyományos sütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon.) Még melegen beleforgatjuk a süteményeket a fahéjjal elkevert porcukorba.
Fahéjas kifli
-25 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 2 tojássárgája
- 15 dkg vaj
Szóráshoz / forgatáshoz
- 2 dkg porcukor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj