Folytatom a paprikás vonalat, ez most annak a gombapaprikásnak a története, amit életemben először főztem, igazi erdei gombából, amit lila tönkű pereszkének hívtak. Kezdem a végén: a család azóta is jól van, mindenki szerencsésen túlélte a kalandot. :-)
Idén sok mindenkitől hallom, hogy jár gombászni és a talált mindenféle gombákat halált megvető bátorsággal elkészíti otthon. Nos, én nem jutottam el erdőre / mezőre gombáért, viszont a nővérem sokadik gombás élménybeszámolója után addig-addig emlegettük ráutalólag, hogy mi is mennyire kedveljük a gombát, hogy egyszer csak beállítottak egy vödör echte erdei gombával.
Hopp, erre nem számítottunk, arra meg végképp nem, hogy különböző kerti munkálatok miatt magunkra maradtunk a konyhában, a lila tönkű pereszkék meg én... Magam sem értem miért, de mintha én is azok táborába tartoznék, akik bár szeretnek gombát enni, kicsit fáznak a saját kezű elkészítésétől. Így aztán nagyon alapos mosás után enyhén remegő kézzel daraboltam fel a picit lilás árnyalatú gombákat - közben végiggondoltam, hogy a nővéremmel remek volt a kapcsolatom az elmúlt évtizedekben, aggodalomra tehát semmi ok. :-)
Hogy a történtek további érdekes fordulatot vegyenek, házi libazsírban dinszteltem meg a hagymát és amikor elkezdett üvegesedni, erre szórtam rá a gombát. Kevergettem - részben azért, mert kellett ahhoz, hogy szépen átpiruljon, részben pedig, hogy élvezhessem a mennyei erdei-mohás illatát. Aztán emlékeim szerint pár perc után szórtam rá pirospaprikát, felöntöttem egy kevés vízzel, sóztam-borsoztam és fedő alatt puhára pároltam. Végezetül pedig gazdagon megöntöztem tejföllel és beállítottam a fűszerezését.
Nagyon szép sűrű és hihetetlenül zamatos lett, friss nokedlivel ettük. Ez persze egy nagyon natúr változat lett, lehetett volna például borral, petrezselyemmel, kakukkfűvel, tejszínnel és ezzel-azzal díszítgetni még, de ezt majd egyszer máskor.
Még egyszer köszönet a vidéki rokonoknak a begyűjtött gombáért :-) járjanak gyakrabban felénk, vödröt tudunk kölcsönadni :-) Ja, és a kicsit homályos képen azt kell nézni, hogy a gomba tönkje picit lilás árnyalatokban játszik, ez direkt van, ettől hívják lila tönkű pereszkének.
Gombapaprikás
- kb. 1 kiló gomba (pl. lila tönkű pereszke)
- 2 evőkanál libazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- só, bors, pirospaprika