Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Gombapaprikás

2010.11.14. 16:05 Zöld Alma

Folytatom a paprikás vonalat, ez most annak a gombapaprikásnak a története, amit életemben először főztem, igazi erdei gombából, amit lila tönkű pereszkének hívtak. Kezdem a végén: a család azóta is jól van, mindenki szerencsésen túlélte a kalandot. :-)

 

Idén sok mindenkitől hallom, hogy jár gombászni és a talált mindenféle gombákat halált megvető bátorsággal elkészíti otthon. Nos, én nem jutottam el erdőre / mezőre gombáért, viszont a nővérem sokadik gombás élménybeszámolója után addig-addig emlegettük ráutalólag, hogy mi is mennyire kedveljük a gombát, hogy egyszer csak beállítottak egy vödör echte erdei gombával.

Hopp, erre nem számítottunk, arra meg végképp nem, hogy különböző kerti munkálatok miatt magunkra maradtunk a konyhában, a lila tönkű pereszkék meg én... Magam sem értem miért, de mintha én is azok táborába tartoznék, akik bár szeretnek gombát enni, kicsit fáznak a saját kezű elkészítésétől. Így aztán nagyon alapos mosás után enyhén remegő kézzel daraboltam fel a picit lilás árnyalatú gombákat - közben végiggondoltam, hogy a nővéremmel remek volt a kapcsolatom az elmúlt évtizedekben, aggodalomra tehát semmi ok. :-)

Hogy a történtek további érdekes fordulatot vegyenek, házi libazsírban dinszteltem meg a hagymát és amikor elkezdett üvegesedni, erre szórtam rá a gombát. Kevergettem - részben azért, mert kellett ahhoz, hogy szépen átpiruljon, részben pedig, hogy élvezhessem a mennyei erdei-mohás illatát. Aztán emlékeim szerint pár perc után szórtam rá pirospaprikát, felöntöttem egy kevés vízzel, sóztam-borsoztam és fedő alatt puhára pároltam. Végezetül pedig gazdagon megöntöztem tejföllel és beállítottam a fűszerezését.

Nagyon szép sűrű és hihetetlenül zamatos lett, friss nokedlivel ettük. Ez persze egy nagyon natúr változat lett, lehetett volna például borral, petrezselyemmel, kakukkfűvel, tejszínnel és ezzel-azzal díszítgetni még, de ezt majd egyszer máskor.

Még egyszer köszönet a vidéki rokonoknak a begyűjtött gombáért :-) járjanak gyakrabban felénk, vödröt tudunk kölcsönadni :-) Ja, és a kicsit homályos képen azt kell nézni, hogy a gomba tönkje picit lilás árnyalatokban játszik, ez direkt van, ettől hívják lila tönkű pereszkének.

Gombapaprikás
- kb. 1 kiló gomba (pl. lila tönkű pereszke)
- 2 evőkanál libazsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- só, bors, pirospaprika

Szólj hozzá!

Címkék: gomba

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr802403987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása