Szokás szerint megint valami maradék-alapanyaghoz kerestem felhasználási módot és ezúttal a rukkola természetével is próbáltam ismerkedni. Végül találtam egy érdekes irányt, ugyanis kiderült, hogy a gomba és a rukkola jóban vannak egymással, így készült belőlük feltét főtt tésztára.
Először is: szépen alaposan, egyesével megmostam az apró barna csiperkegombákat. Ebben volt segítségemre a gombakefe, amit nemrég vettem. Tulajdonképpen olyan, mint egy lágy körömkefe, a feje pedig (meglepő módon) egy gombafejre hasonlít. Zöldségtisztításra is teljesen alkalmas, mivel hatékonyan, viszont óvatosan lehet például a zöldségre tapadt homokszemeket vagy sárdarabkákat eltávolítani.
No de vissza a recepthez: A kisebb gombákat feleztem, a nagyobbakat negyedeltem. A vöröshagymát pedig apró kockára vágtam és kevés olajon megdinszteltem, utána pedig rádobtam a gombákat is és fedő alatt kb. 10 perc alatt megpároltam. Amíg arra vártam, hogy összeessen, elkezdtem vizet forralni a tésztának és alaposan megmostam a rukkolalevélkéket. A megpárolt hagymát és gombát sóztam-borsoztam és hozzákevertem a rukkolát. És már készen is van, főtt tésztára kanalaztam, ennyi. (Lehetett volna úgy is, hogy tejszínnel gazdagítom a gombás ragut, ez most nem volt itthon, így nem került bele.)
Gombás-rukkolás tészta
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg csiperke
- 3-5 dkg rukkola
- főtt tészta
- só, bors