Egy jó kis recept a hosszú hétvége előtt. Az egyetlen macera vele, hogy sokféle zöldséget kell feldarabolni hozzá, utána viszont szépen elkészül magától. Az édesburgonya már régóta rajta van a kívánságlistámon, kíváncsi voltam, milyen íze lehet és miért írnak róla annyi helyen. Egy olyan receptet választottam kipróbálásra, amiben nagy kedvencemmel, az édesköménnyel együtt szerepel. :-)
Először azzal szembesültem, hogy bár remek ötlet volt a szép, hullámos édesburgonyát is beválasztani a többiek közé, meghámozni ellenben egyáltalán nem volt egyszerű... Azért csak sikerült valahogy, utána kockákra vágtam. A lilahagymát vékonyra szeleteltem, a fokhagymagerezdeket pedig félbevágtam. Az édesköményeket félbevágtam, kivágtam alul a gyökérrészt, utána pedig azt is felszeleteltem.
Ezeket mind beleszórtam egy tepsibe, sót és borsot szórtam rá, valamint morzsolt kakukkfüvet is. Alaposan meglocsoltam olívaolajjal és jól összekevertem az egészet. (Az eredeti recept olajbogyót is tartalmaz, ezt én kihagytam.) Az a lényeg, hogy az olívaolaj szépen egyenletesen befedjen mindent, szerintem ezt kézzel összekeverve lehet legegyszerűbben elérni.
175 fokos (légkeveréses) sütőben addig sütöttem, amígy meg nem puhult az édesburgonya. Ez kb. fél óra volt. Utána rászórtam a vékony karikákra vágott zöldhagymát (mennyei csemegehagymát kaptam, nem volt se ízetlen, se csípős), az apróra vágott petrezselymet és a felkockázott fetát.
Néhány percig sütöttem, amíg a feta ráolvadt a zöldségekre. Puha kenyérrel tálaltam, de akár tartalmas köret is lehetett volna, például sült hal mellett. A következőket sikerült megállapítanom: nagyon finom ez a sok minden így együtt, ráadásul csodaszép színekben pompázik. Viszont nem teljesen értem ezt a nagy felhajtást az édesburonya körül. Szerintem sárgarépával vegyes sütőtök-íze van, de ezt leszámítva, semmi különös. Ezzel szemben az illatos és zamatos édeskömény, hát az már valami. :-) Szóval részemről én legközelebb sütőtökre és esetleg valami jóféle karottára cserélem az édesburgonyát.
Édesköményes édesburgonya
- 1 kg édesburgonya
- 2 nagy édeskömény
- 1 nagy fej lilahagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- 2 dl olívaolaj
- só, bors
- 2 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 2 szál zöldhagyma
- 20 dkg feta
- 1 csokor petrezselyem