Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Rakott csirkemell

2009.11.17. 19:01 Zöld Alma

A rakott csirkemell egy másik kedvenc családi receptünk, sok-sok csirkével, sajttal, tejföllel meg szalonnával.

Őrá viszont pontosan emlékszem, egy konyhai naptár egyik lapjaként érkezett az életünkbe. Egy teljes hónapon át néztük a képét, de csak később próbáltuk ki. Azóta sem változtattunk rajta sokat, viszont időről időre előkerül a hétvégi és a vendégváró ételek között is. (Bár az utóbbi időkben pont a csirkés-zöldséges gyors letaszította a trónról.)

Kezdetként egy tepsit, tálat vékonyra szeletelt szalonnával kibélelünk. A tepsi inkább kisebb, de magasabb legyen - minél több réteg sül egymáson, annál finomabb az íze.

A csirkemelleket könnyen kezelhető, formás szeletekre vágjuk, sózzuk-borsozzuk. Utána alternatív panírként mindegyiket lisztbe, felvert tojásba, végül pedig a reszelt sajtok keverékébe forgatjuik bele. A "panírozott" csirkemelleinket sonkával váltogatva belerétegezzük. Az eredeti recept csirkesonkát ír, ellenben tarjaszeletekkel sokkal finomabb. Namármost, elvileg a végén kell tejföllel meglocsolni. Viszont, ha menetközben a rétegek közé is kenünk egy keveset, akkor nem kockáztatjuk, hogy vajon sütés közben lejut-e a hús aljáig a tejföl. A recept két decit javasol, ennél azért érdemes többet használni, három vagy akár négy decit is. És jót tesz az íz-összhangnak, ha ebbe is keverünk sót és borsot.

Közepes lángon kb egy óra alatt sül meg. Ha egyből tálaljuk, akkor hajlamos szétesni, viszont néhány óra elteltével, de leginkább másnap szépen, tortaszerűen szeletelhető. Már csak azért is érdemes várni vele egy kicsit, mert akkor van ideje a tejfölnek összesűrűsödni és összefogni a húsokat meg a megsült sajtot. (És csak zárójelben merem megjegyezni, hogy a rakott csirkemellet hidegen, kenyérrel és savanyú uborkával is érdemes megkóstolni.) Inkább a rizs illik ehhez, mint a krumpli és savanyúságot, esetleg paradicsomsalátát is lehet enni hozzá.

Rakott csirkemell
- 65 dkg csirkemellfilé
- só, őrölt bors
- 8 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 15-15 dkg reszelt trappista és füstölt sajt
- 8 vékony szelet húsos szalonna (12 dkg bacon)
- 8 szelet csirkesonka
-
2 dl tejföl 

Szólj hozzá!

Címkék: csirke

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr922211547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása