Az egyedény és nemfőzés jegyében kínaikel-salátát készítettem ma, vegyítve a neten található recepteket az itthon fellelhető hozzávalókkal és a számomra kedves ízekkel. Közben meg (illetve főleg előtte, meg utána) ezerrel határidőst olvastam (mennyivel jobb érzés írni amúgy...) és lábadoztam a h1n1-oltásból.
Annyira friss és szimpatikus kínaikelt láttam péntek este, hogy nem volt szívem otthagyni a boltban... És ma valahogy egy póréhagymát is találtam a hűtőben hozzá. :-) Szóval kezdetnek megmostam a zöldségeket - a kínaikelt szépen levelekre szedegetve, majd utána letépegettem a vaskos, fehér, "inas" részekről a lágy, leveles részeket. Egy nagy tálba szórtam, a vékony póréhagyma-karikákkal együtt. Itt már fenyegetően megtelni látszott a tál, pedig még messze nem voltunk készen.
Közben virslit főztem, amit felkarikázva szintén a tálba tettem. (Hát jó, a főztem talán túlzás, igazából csak átgőzöltem a mikróban. Ehhez kellett még edény, úgyhogy a mai nap kétedényre sikerült.) Jó sok borsot őröltem a tetejére, meg nemkevés, úgyismint rengeteg mustárt öntöttem rá, meg másfél nagy pohár tejfölt (belátom, kellett volna hozzá a két nagy pohár; egyébként kefír, joghurt is jó hozzá, akár majonézzel is keverve) és egy kiskanál porcukrot. Apró kockákra vágott sajtot tettem még hozzá (ha épp lett volna főtt tojás, akkor az is került volna bele).
Hogy ne engedjen nagyon sok levet, nem sóztam meg, csak tálaláskor. Néhány órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek a tálban. (Szerencsére közben össze is esett egy kicsit a kínaikel.)
Kínaikel-saláta
- 1 fej kínaikel (kb. 1 kg)
- 1 szál póréhagyma
- 2 pohár tejföl (joghurt / kefír)
- 10 dkg sajt (lehet akár több is, többféle)
- 2-3 főtt tojás
- 25 dkg virsli
- mustár
- só (csak tálaláskor), bors, porcukor