Adott volt fél kiló friss, szép sárga zöldbab. No de, mi legyen belőle? Jellemző rám, hogy először vásárolok be és csak utána ötletelek otthon, hogy mit is lehet készíteni belőle, a rendelkezésre álló hozzávalókkal kombinálva. Fordítva szerintem sokkal nehezebb lenne, ugyanis mi van akkor, ha találok egy remek zöldbabos receptet, beleszeretek - ugyanakkor nem kapok szép zöldbabot hozzá? Így sokkal izgalmasabb. :-)
Szóval, a zöldbab a hűtőben várta a sorsát, amíg szétpakoltam a lakás különböző pontjain a szakácskönyveimet, jó ötletek után kutatva. Így történt, hogy egy Váncsa- és egy Jamie Oliver kötetben is megtaláltam a "Zöldbab paradicsommártásban" fedőnevű fogást. Kicsit vettem át innen és onnan is részleteket, döntően az egyszerűség jegyében. Ezekből született meg ez a paradicsomos zöldbab.
A megmosott és megtisztított zöldbabot nagyobbacska, 4-5 centiméteres darabokra vágtam. Annyira zsenge volt, hogy még "szakálla" sem igazán volt. Először a szeletekre vágott fokhagymát dinszteltem meg az olívaolajon, utána pedig a zöldbabot. Addig forgattam folyamatosan, amíg "bizonyos értelemben nem ragyogott" (ld. Váncsa). Ez kevesebb, mint tíz percet vett igénybe.
Ekkor felöntöttem a paradicsomszósszal, amit utánafűszereztem sóval és kevés cukorral. Lefedve, lassú tűzön, időnként megkeverve addig főztem, amíg a zöldbab meg nem puhult. És hát ennyi, már készen is van! Pita helyett kenyérrel tálaltam és mert megint a kíváncsiságom győzedelmeskedett, így fotó ismét nem készült. Egyébként szépen nézett ki. :-)
Tényleg nem gondoltam volna, hogy a paradicsom és a zöldbab ilyen jól illik egymáshoz és hogy ilyen kevés hozzávalóból ennyire finom fogást lehet összeállítani. Sima paradicsomlével főzve valószínűleg még egyszerűbb és természetesebb lett volna az íze, ugyanakkor a fűszeres paradicsomos tésztaszósz is jó illett hozzá. Azt hiszem, legközelebb a fokhagyma mellett a Váncsa által javasolt vöröshagymát is bele fogom tenni.
Paradicsomos zöldbab
- 50 dkg zöldbab
- 1 üveg paradicsomos tésztaszósz vagy paradicsompüré
- 1 dl olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- só, bors