Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Paradicsomos zöldbab

2011.07.09. 10:24 Zöld Alma

Adott volt fél kiló friss, szép sárga zöldbab. No de, mi legyen belőle? Jellemző rám, hogy először vásárolok be és csak utána ötletelek otthon, hogy mit is lehet készíteni belőle, a rendelkezésre álló hozzávalókkal kombinálva. Fordítva szerintem sokkal nehezebb lenne, ugyanis mi van akkor, ha találok egy remek zöldbabos receptet, beleszeretek - ugyanakkor nem kapok szép zöldbabot hozzá? Így sokkal izgalmasabb. :-)

Szóval, a zöldbab a hűtőben várta a sorsát, amíg szétpakoltam a lakás különböző pontjain a szakácskönyveimet, jó ötletek után kutatva. Így történt, hogy egy Váncsa- és egy Jamie Oliver kötetben is megtaláltam a "Zöldbab paradicsommártásban" fedőnevű fogást. Kicsit vettem át innen és onnan is részleteket, döntően az egyszerűség jegyében. Ezekből született meg ez a paradicsomos zöldbab.

A megmosott és megtisztított zöldbabot nagyobbacska, 4-5 centiméteres darabokra vágtam. Annyira zsenge volt, hogy még "szakálla" sem igazán volt. Először a szeletekre vágott fokhagymát dinszteltem meg az olívaolajon, utána pedig a zöldbabot. Addig forgattam folyamatosan, amíg "bizonyos értelemben nem ragyogott" (ld. Váncsa). Ez kevesebb, mint tíz percet vett igénybe.

Ekkor felöntöttem a paradicsomszósszal, amit utánafűszereztem sóval és kevés cukorral. Lefedve, lassú tűzön, időnként megkeverve addig főztem, amíg a zöldbab meg nem puhult. És hát ennyi, már készen is van! Pita helyett kenyérrel tálaltam és mert megint a kíváncsiságom győzedelmeskedett, így fotó ismét nem készült. Egyébként szépen nézett ki. :-)

Tényleg nem gondoltam volna, hogy a paradicsom és a zöldbab ilyen jól illik egymáshoz és hogy ilyen kevés hozzávalóból ennyire finom fogást lehet összeállítani. Sima paradicsomlével főzve valószínűleg még egyszerűbb és természetesebb lett volna az íze, ugyanakkor a fűszeres paradicsomos tésztaszósz is jó illett hozzá. Azt hiszem, legközelebb a fokhagyma mellett a Váncsa által javasolt vöröshagymát is bele fogom tenni.

Paradicsomos zöldbab
- 50 dkg zöldbab
- 1 üveg paradicsomos tésztaszósz vagy paradicsompüré
- 1 dl olívaolaj
- 8 gerezd fokhagyma
- só, bors

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom fokhagyma zöldbab

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr22976408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása