Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Diós kuglóf

2009.12.09. 19:23 Zöld Alma

Kuglófból élesztőset és sütőporosat is lehet sütni, utóbbi kevésbé hajlamos a magába zuhanásra, ezért kockázatmentesebb műfaj. Az alábbi kuglóf ráadásul dióval készül, így bármelyik adventi vagy karácsonyi reggelen aktuális - forró kakaóval vagy karamellel és puha teavajjal. A diós kuglóf akár egy hétig is eláll, tehát előre is elkészíthető (bár persze nem túl jók a túlélési esélyei - gyorsan fogy reggelinek, reggeli utáni kávéhoz, délutáni uzsonnázós eszegetéshez és könnyű vacsora gyanánt is).

További jó tulajdonsága ennek a receptnek, hogy nem kell külön felverni a fehérjét habnak, hanem az egész tojásokat kell csak nagyon alaposan elkeverni a cukorral és a vaníliás cukorral - jó habosra, egészen fehéredésig (nem a sajátunkig, hanem a krém fehéredéséig...). A darált diót és a sütőport a lisztbe szórjuk, majd a tejföllel és az olvasztott margarinnal együtt a kikevert tojáshoz adjuk.

Egy kuglófformát margarinnal kikenünk, majd zsemlemorzsával megszórjuk (szilikon-formánál nyilván egyikre sincs szükség, enélkül is szépen el fog válni a tészta az edénytől), végül a diós masszát beleöntjük.

Előmelegített sütőben, a középső rácson, közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 C°, légkeveréses sütőben 160 C°) kb. 50 percig sütjük (közben drukkolunk, hogy a növekedési folyamat közben ne buggyanjon ki a tészta a formából, bár úgy meg érdekes, amorf tészta-alakzatokat kapunk a hagyományos formájú kuglófon kívül). A közel háromnegyed óra alatt arra is van időnk, hogy lélekben felkészüljünk: a kész kuglóf lehűlés közben picit összeeshet.

 
Diós kuglóf
- 3 tojás
- 2 dl cukor (kb. 20 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl darált dió (kb. 10 dkg)
- 2 csapott kiskanál sütőpor
- 3 dl liszt (kb. 18-20 dkg)
- 1,25 dl tejföl
- 12,5 dkg vaj
- a forma kikenéséhez: vaj, zsemlemorzsa

Szólj hozzá!

Címkék: dió kuglóf

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr542211520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása