Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Mandulás karikák

2009.12.14. 20:51 Zöld Alma

Mandulás karikából helyből dupla adag szokott készülni nálunk, igaz nem karikák, hanem csillagok, virágok... Ezért arra gondoltam, ennek a receptjét is felteszem ide. Aztán addig ízlelgettem a receptet, amíg végül meg is sütöttem, kivételesen dióval és nem mandulával. (Az ok prózai, épp dió volt itthon, abból is épp annyi, amennyi a tésztába kellett. Ezért nem díszítettem a tetejét, meg azért sem, mert úgyis hajlamos sütés után lepotyogni róla.)

Ez is egy Váncza-recept egyébként, de már frissítettük a mai viszonyokra és hozzávalókra (nagyon ragadt a tészta, ezért az eredetinél több liszt kell bele). Először is, habosra keverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot az egész tojásokkal. Utána hozzáadjuk a vajat, a mandulát és a fahéjat. (Én dióval készítettem és fahéj nélkül, viszont kevés rummal.) Végül pedig hozzágyúrjuk a lisztet (amibe előzőleg beleszórtuk a sütőport). Az eredeti 35 dekához képest 45 dkg liszttel szoktuk készíteni, most ez is kevésnek bizonyult, így öntöttem még hozzá lisztet és cukrot is. (Valószínűleg a hatalmas méretű vidéki tojások tettek be a tésztának, ezekből talán kettő is elég lett volna.) A hűtőbe tettem kicsit pihenni.

Késhát vastagságnyira nyújtjuk és karikákat vagy más formákat szúrunk ki belőle. (Karikát külön szaggató nélkül egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval tudunk gyártani.) Már rétóga szerettem volna szaggatóformákat venni, de valahogy sehogysem találtam megfelelő méretűt, formájút, anyagút. (A hiba abszolút bennem van, sem polip, sem rénszarvas formájú süteményeket nem akartam készíteni, ezen kívül szeretem, ha könnyen kezelhető a sütikiszúró és nem túl cikkcakkos a formája.) De aztán végül, a véletlennek köszönhetően belebotlottam az alábbi, icipici, szimpatikus és bűbájos szaggatókba. Ez volt a másik ok, amiért nekiálltam sütni - ki akartam próbálni őket. A harmadik meg, hogy ma volt a félév utolsó órája és ez volt a meglepetés ebből az alkalomból a hallgatóknak. :-)

Az aprósüteményeinket kikent tepsibe pakoljuk (vagy sütőpapírt teszünk az aljára), tojással megkenjük és héjas őrölt mandulát szórunk a tetejére. Közepes tűznél sárgásra sütjük. Frissen is finom, jól záródó dobozba rejtve pedig sokáig eláll. (Ez persze attól is függ, mennyire jól sikerül elrejteni a dobozt.)

A recept egyébként nagyon kiadós, egy adagból ilyen sok lesz.

Mandulás karikák
- 30 dkg porcukor
- 3 tojás
- fél csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg apróra vagdalt mandula / dió
- csipetnyi törött fahéj
- 45 dkg liszt (vagy akár több is kellhet, hogy összeálljon a tészta)
- 1 csomag sütőpor
- a tetejére: tojás, 2 dkg héjas őrőlt mandula / dió

Szólj hozzá!

Címkék: dió mandula aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr132211515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása