Van a nem-kevert és nem-szaggatott sütemények között az a fajta, ami sütemény-kinyomóval vagy pedig húsdarálóra szerelhető feltéttel szaggatható. (Vagy lehet, hogy akár egy nagyobb lyukú habzsákkal is elkészíthető.) A húsdarálós még hagyján, bár nagy mennyiségű tésztánál egy idő után már macerás tekerni. De a sütemény-kinyomó... Hát az már más tészta.
Először is, szétszedni, beletölteni a tésztát, aztán összeszerelni, közben kitalálni, hogy az adott süteményhez melyik méretű és formájú feltét lenne jó. Aztán összesen két kézzel fogni a szerkentyűt; a tepsire szorítani, hogy ne másszon el; meg közben még nyomni a kart is. Aztán egy kattanásnyi tészta általában nem elég, kettőtől meg már szétkenődik a sütemény formája... Külön élmény zsíros kézzel szétszedni a szerkentyűt és újabb tésztaadaggal megtölteni. Szóval nem egyszerű műfaj, így a legpraktikusabb csak néhány évente próbálkozni vele (az eltelt idő megszépíti az emlékeket és csak a finom süteményre emlékezik az ember). Akit mégsem sikerült elrettenteni és még megfelelő infrastruktúrával is rendelkezik hozzá, annak alább két recept.
Mindkét receptre igaz, hogy nagyon kiadós, mert rettentő sok sütemény lesz belőle (ezt különösen a sütés végefelé fogjuk így érezni), sokáig elállnak. És mindenfélével lehet variálni, ízesíteni: megtölthetünk kettőt-kettőt lekvárral, csokikrémmel, márthatjuk csokimázba, keverhetünk a tésztába kakaóport, fahéjat, kókuszreszeléket, diót stb.
Vagy akár aromával is - egyszer sikerült mandula-aroma segítségével zöld süteményeket sütnünk. :-) (Zöldebb lett, sokkal, mint gondoltuk volna.) Egy másik alkalommal meg annyira megnőttek a sütőportól a virágformájú sütik, hogy a végén kész virágmezővé sültek össze, így igazából szeletelni lehetett a végén. :-)
Jobbra fent a karikák és virágok sütemény-kinyomóval készültek, úgyhogy már csak a mogyorós kevert sütemény receptje van vissza a képről.
Egyik
- 50 dkg liszt (fele finomliszt, fele rétesliszt)
- 25 dkg zsír (fele zsír, fele margarin)
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 egész tojás
- egy citrom héja és leve
- 2 kanál tejföl (kb.)
Másik
- 50 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 3 egész tojás
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 kg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor