Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Vaníliás sárgabarackdzsem

2011.08.06. 09:57 Zöld Alma

A málna mellett a sárgabarack a másik kedvenc gyümölcsöm, mert annyira zamatos és illatos... Korábbi málnalekváros és friss eperlekváros kalandjaimon felbátorodva belevágtam a sárgabarack-lekvár főzésbe.

A következő alapelveim voltak:
- nem fogom forró vízbe vetni és utána meghámozni a barackokat, mert az velük és velem szemben is kiszúrás lenne
- nem szándékozom órákig főzni a lekvárt - igaz, így nem lesz olyan finom, mint a Nagyié, de ez volt a kompromisszum a lekvár és a nincs-lekvár között
- kisebb adag, de többféle lekvárban gondolkoztam.

Így végül háromféle dzsemet készítettem és másfél óra alatt a mosogatással, pakolással együtt mindennel elkészültem. Vaníliás, mandulás és étcsokis sárgabaracklekvár lett a végeredmény. Akkor lássuk őket sorban!

Vaníliás sárgabarackdzsem
A múltkori vaníliás eperdzsem mintájára az első változat, aminek nekiláttam, a vaníliás sárgabarackdzsem volt. Kikapartam egy vaníliarúdból az apró magvakat és hozzákevertem a fél sárgabarackokhoz, a cukorhoz és a dzsemfixhez. Jól összetörtem az egészet botmixerrel, a főzés idejére hozzáadtam a vanília kikapart héját is és a dzsemfix használati utasítása alapján nagy lángon felforraltam, három percig főztem. Ekkor eltávolítottam a vanília héját és üvegekbe öntöttem a forró lekvárt. A lezárt üvegeket pár percre a tetejükre állítottam, utána visszafordítottam és megvártam, amíg teljesen kihűlnek. (És közben nagyon örültem, hogy nem kellett őket dunsztba pakolni.)

Vaníliás sárgabarackdzsem
- 1 kg sárgabarack
- 30 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 csomag Dzsemfix 3:1

 

Szólj hozzá!

Címkék: vanília sárgabarack sárgabaracklekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr63129473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása