Ez ugyanaz az édeskömény, amiből az a fanyar ízű tea készül hasfájós gyerkőcöknek. De magát a növényt sok minden másra is lehet használni, például megpárolni és tésztával enni. :-) Könnyű megismerni a szívre emlékeztető alakjáról, szeletelés közben pedig az illata is nagyon ismerős, fűszeres volt.
Miután hazahoztam a "zsákmányt", könnyű és gyors recept után néztem. (Nem volt mit tenni, pont hárman voltak és épp rám vártak a zöldségosztály egyik polcán egy péntek délután.) Egyébként ugyanúgy lehet csőben sütni, mint a burgonyát, de most valami másfajta ízkombinációra gondoltam. Elsőre meglepett, hogy megpárolva és tejszínnel összeforralva tésztához lehet enni, de pont a dolog különlegessége tetszett meg az ötlet.
Ezért hagymát kockáztam, ezt olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a csíkokra / szeletekre vágott édesköményt, a szárát is. A kaporszerű levelek egy részét megtartottam díszíteni, a többit pedig felaprítottam és lefagyasztottam, jól jön majd máskor.
A párolás-kevergetés közben előkészítettem a tejszínt, valamint sót, borsot és szerecsendiót, valamint elkezdtem forralni a vizet a tésztához. Amikor már elkezdett pirulni az édeskömény, akkor fűszereztem és nyakon öntöttem a tejszínnel. Közepes lángon addig kevergettem, amíg szép sűrűre főtt, majd összekevertem a leszűrt tésztával és már kész is volt. Megdöbbentően finom íze volt, egyszerre fűszeres és mégis krémes, lágy. Szerintem fogok édesköményt főzni máskor is...
Édesköményes-tejszínes tészta
- 2-3 db édeskömény
- 1 közepes vöröshagyma
- olívaolaj
- darált színes bors
- őrölt szerecsendió
- só
- 4 dl főzőtejszín
- főtt tészta