Nehéz ügy a leves, jóban is vagyunk, meg nem is... Ilyen melegben szükség van folyadékra és így levesre is, de nem éppen forró húslevesre vágyik az ember. Hosszú ideig konyhában való álldogálásra pedig egyáltalán nem. A gyümölcsleves és a gazpacho mellett találtam egy könnyű, hideg cukkinileves-receptet, amiben ráadásul mentalevelek a cukkini kísérői...
Az egész úgy kezdődött, hogy felkockáztam a cukkinit és forró, sós főzővízben öt percig hagytam puhulni. Utána gyorsan lehűtöttem a cukkinikockákat egy másik edényben, hogy ne főjenek szét jobban. Az aprítógépbe beleszórtam a cukkinit, az apróra vágott mentaleveleket, ráöntöttem a joghurtot és persze sóztam-borsoztam. Az egészet jól összekevertem (no nem én, hanem az aprítógép) és néhány órára a hűtőbe tettem, hogy jól lehűljön és persze összeérjenek az ízek.
Azóta többeknek meséltem a jéghideg ízkompozícióról, ami megdöbbentően finomnak bizonyult. Kivétel nélkül mindenki azt mondta, sosem gondolta volna, hogy a cukkini passzol a mentához. Pedig de.
Hideg mentás-joghurtos cukkinileves
- 30 dkg cukkini
- 15 dkg joghurt (egy nagy pohár joghurt harmada)
- egy kevés a cukkini főzőlevéből (ha szükség van rá)
- 4-6 mentalevél
- só, bors