Gondoltam, közzéteszem legkedvesebb sárgabarackos süteményemet - amit, elnézve a mostani barackszezont, nem biztos, hogy idén újra meg fogok sütni. Ami kevés barack van, azt megesszük inkább csak úgy magában...
Általában nem vonzanak azok a receptek, ahol a hozzávalók rémisztően hosszú listájával szembesülök (alapból ott szoktam hagyni például a "Végy hat tojás..." kezdetű recepteket). Ez a barackos-csokoládés szelet viszont elsőre megfogott, pedig még kép sem volt hozzá, szerényen megbújt a lap alján az egyik kedvenc süteményes-könyvemben, a "Csábító házi süteményekben". Viszont eddig minden ebből kipróbált süti nagyon bevált, így kivételt tettem és hát nem bántam meg...
Tulajdonképpen maga a recept annyira nem is bonyolult, csak mindent előre ki kell készíteni hozzá. Aztán habosra kikeverni a margarint, hozzáadni a tojást, a cukrokat, valamint a citrom lereszelt héját és a levét. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet a sütőporral és a keményítővel, majd hozzáadjuk a keveréket és a tejet is a habos krémhez. Újabb alapos keverés következik, utána pedig átlapátoljuk a masszát egy kivajazott tepsibe.
Erre kenjük - illetve inkább öntjük a sárgabaracklekvárt. (A folyékony masszára nehéz lenne bármit is csak úgy rákenni.) Ha nagyon sűrű lenne, akkor előtte egy evőkanál forró vízzel simára keverjük. A megmosott és kimagozott barackokat magházukkal felfelé ráültetjük a lekvárra. És most már tényleg csak egy utolsó réteg van hátra: Hevenyészett morzsává dolgozzuk a sütemény tetejére valókat, a porcukor kivételével. Rászórjuk a barackokra és előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Ennyi idő pont elég ahhoz, hogy a barack és a morzsa remek csokis egyveleggé süljön... Tíz percig még a sütőben hagyjuk pihenni. Utána megszórhatjuk a tetejét porcukorral, de ha elég érettek voltak a barackok, enélkül is kellően édes lesz a süteményünk.
Ritkán mondom egy süteményről, hogy egyszerre meg tudnék enni belőle egy fél tepsivel... de ez egy ilyen recept... Van egy másik sárgabarack-lekváros kedvencem is, de annak még elő kell ásnom a receptjét.
Barackos-csokoládés szelet
Hozzávalók
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 citrom
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor
- 3-4 evőkanál tej
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 50 dkg felezett sárgabarack
A tetejéhez
- 15 dkg liszt
- 2,5 dkg kakaópor
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 1 evőkanál porcukor