Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Kedvenc sárgabarackos süteményem

2010.07.25. 17:48 Zöld Alma

Gondoltam, közzéteszem legkedvesebb sárgabarackos süteményemet - amit, elnézve a mostani barackszezont, nem biztos, hogy idén újra meg fogok sütni. Ami kevés barack van, azt megesszük inkább csak úgy magában...

Általában nem vonzanak azok a receptek, ahol a hozzávalók rémisztően hosszú listájával szembesülök (alapból ott szoktam hagyni például a "Végy hat tojás..." kezdetű recepteket). Ez a barackos-csokoládés szelet viszont elsőre megfogott, pedig még kép sem volt hozzá, szerényen megbújt a lap alján az egyik kedvenc süteményes-könyvemben, a "Csábító házi süteményekben". Viszont eddig minden ebből kipróbált süti nagyon bevált, így kivételt tettem és hát nem bántam meg...

Tulajdonképpen maga a recept annyira nem is bonyolult, csak mindent előre ki kell készíteni hozzá. Aztán habosra kikeverni a margarint, hozzáadni a tojást, a cukrokat, valamint a citrom lereszelt héját és a levét. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet a sütőporral és a keményítővel, majd hozzáadjuk a keveréket és a tejet is a habos krémhez. Újabb alapos keverés következik, utána pedig átlapátoljuk a masszát egy kivajazott tepsibe.

Erre kenjük - illetve inkább öntjük a sárgabaracklekvárt. (A folyékony masszára nehéz lenne bármit is csak úgy rákenni.) Ha nagyon sűrű lenne, akkor előtte egy evőkanál forró vízzel simára keverjük. A megmosott és kimagozott barackokat magházukkal felfelé ráültetjük a lekvárra. És most már tényleg csak egy utolsó réteg van hátra: Hevenyészett morzsává dolgozzuk a sütemény tetejére valókat, a porcukor kivételével. Rászórjuk a barackokra és előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Ennyi idő pont elég ahhoz, hogy a barack és a morzsa remek csokis egyveleggé süljön... Tíz percig még a sütőben hagyjuk pihenni. Utána megszórhatjuk a tetejét porcukorral, de ha elég érettek voltak a barackok, enélkül is kellően édes lesz a süteményünk.

Ritkán mondom egy süteményről, hogy egyszerre meg tudnék enni belőle egy fél tepsivel... de ez egy ilyen recept... Van egy másik sárgabarack-lekváros kedvencem is, de annak még elő kell ásnom a receptjét.

Barackos-csokoládés szelet
Hozzávalók
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 citrom
- 5 dkg étkezési keményítő
- 1 csomag sütőpor
- 3-4 evőkanál tej
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár
- 50 dkg felezett sárgabarack

A tetejéhez
- 15 dkg liszt
-  2,5 dkg kakaópor
-  10 dkg cukor
-  1 evőkanál vaníliás cukor
-  10 dkg margarin
-  1 evőkanál porcukor

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény sárgabarack kakaópor sárgabaracklekvár kevert sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr562211454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása