Ezzel a remek, egészséges sütirecepttel (és persze néhány bemutató-darabbal) a hátizsákomban távoztam Róbertgidáéktól egy újabb klassz együttfőzés után. :-) Be kell, hogy valljam, hogy magamtól nem próbáltam volna ki egy ilyen receptet, de így utólag, már örülök, hogy belevágtunk és jó volt új irányok felé kalandozni. Ja, és nem kell megijedni a hozzávalók hosszú listájától, egyáltalán nem bonyolult sütemény!
Az elkészítése roppant egyszerű: szépen egymás után minden száraz hozzávalót (az aszalt gyümölcsök kivételével) egy nagy tálba öntünk. Utána hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, alaposan összekeverjük. Végül pedig hozzáadjuk a szárított cseresznyét - mi most vegyesen mazsolát is tettünk hozzá.
Egy viszonylag trutyis krémet kapunk eredményül, amit az eredeti recept szerint kanál segítségével kell a sütőpapírral kibélelt tepsibe kupacolni. Mi helyette benedvesítettük a kezünket és így adagoltuk a halmokat a sütőpapírra, utána pedig kicsit szétlapítottuk. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt sült meg egy adag és emlékeim szerint legalább 3 tepsi sütemény lett belőle.
Az eredmény sok, viszonylag egyedi (amorf) süti lett, ami frissen is nagyon finom volt, pár nap elteltével pedig a mézeskalácshoz hasonlóan megpuhult. Ehhez persze a) nem kell mindet még melegen megenni, b) légmentesen zárható dobozba kell csomagolni.
Cseresznyés-zabpelyhes cookie
- 1 csésze liszt
- fél teáskanál sütőpor
- 2 csésze zabpehely
- fél teáskanál só
- 1/4 csésze cukor
- fél csésze barnacukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 3/4 csésze szárított cseresznye vagy más aszalt gyümölcs
- 1 tojás
- 2 evőkanál tej vagy víz
- fél csésze olaj
- 1 teáskanál vanília-aroma, vagy -kivonat