Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Eperdzsem - rebarbarával

2011.06.12. 10:51 Zöld Alma

A rebarbarához nincs igazán erős kötődésem, arra viszont emlékszem gyerekkoromból, hogy nyaranta előfordult, hogy sikerült venni a piacon. Akkor kompót készült belőle, még ma is a számban érzem a kissé fanyar-savanykás, citromos almakompót szerű ízét, amit kiegészített a rebarbaraszeletek zselés állaga.

Azt olvastam viszont, hogy a rebarbara kellemes társaság az eper számára is, így nekiindultam, hogy a piacon rebarbarára vadásszak. Meglepően hamar sikerült beszereznem, így ki tudtam próbálni a vadiúj zöldséghámozómat is. Az előzőnek ugyanis, alig két év, nem túl intenzív használat után eltörött a műanyag nyele. Most az egész rozsdamentes acélból van. :-)

Merthogy vékonyan lehámoztam a rebarbaraszárakról a pirosaszöld vagy zöldespiros héját. Közben igyekeztem megbarátkozni a gondolattal, hogy a rebarbara valójában zöldség. Ez még annál is meglepőbb, mint hogy a paradicsom pedig valójában gyümölcs... A meghámozott rebarbarákat ujjnyi vastag szeletekre vágtam és a megtisztított eperhez kevertem (1:1 arányban). Lehetne hozzá citromlevet adni, de így is elég fanyarnak ítéltem a rebarbarát. Elvileg a piros belsejű rebarbarának (eperrebarbara) édeskésebb az íze. Ilyet sajnos nem láttam a piacon.

Botmixerrel összetörtem, hozzákevertem a cukrot és a Dzsemfixet, majd nagy lángon és folyamatos keverés mellett felforraltam. Három perc után késznek nyilvánítottam a dzsemet és üvegekbe öntöttem. Öt percre fejjel lefelé fordítottam az üveget, utána vissza és hagytam kihűlni.

Közben kóstolgattam kicsit és nagyon kellemesnek tűnt a savanykás rebarbara és a mézédes eper kombinációja. Egy újabb ellenállhatatlan lekvárosüveg landolt tehát a készletemben...

Eperdzsem - rebarbarával
- 50 dkg eper
- 50 dkg rebarbara
- 35 dkg cukor
- 1 csomag Dzsemfix 3:1

Szólj hozzá!

Címkék: eper rebarbara

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr192976424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása