Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Eperlekvár-özön

2011.06.12. 10:15 Zöld Alma

Köztudottan nem vagyok egy nagy befőzős - egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy a nyár közepén, a nagy melegben a tűzhely mellett álljak órákig és lekvárt kevergessek. Bezzeg, ha télen lehetne befőzni...

Most viszont rátaláltam a Dzsemfix nevű dologra, ami egyben zselésítő és tartósítószer is. És hát azt írták a csomagoláson, hogy csak odateszem vele a gyümölcsöt, meg a szokásosnál lényegesen kevesebb cukrot és néhány perc forralás után már dobozolhatom is a kész lekvárt, amit ráadásul dunsztba sem kell tenni. Úgy tűnt, ezt nekem találták ki, így végre semmi nem állt a rengetegféle eperlekvár kipróbálásának útjába - hetek óta olvasom mindenfelé, hogy mennyi kombinációja létezik. Ezek közül néhányat én is kipróbáltam, több körben, kisebb adagokban. Így hát a következő receptek következnek most:

- eperdzsem bodzavirággal
- eperdzsem mentalevelekkel
- eperdzsem citromfű-levelekkel
- eperdzsem étcsokoládéval
- eper- és cseresznyedzsem
- eper- és rebarbaradzsem
- vaníliás eperdzsem
- és bár picit kilóg a sorból: cseresznye- és meggydzsem

Megjegyzem, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, az én hűtőm kapacitása viszont elég korlátos - pince, kamra és egyéb hűvös hely hiányában csak ott tudom biztonságban tárolni a kész lekvárokat.

Fontos még, hogy a forrásban lévő lekvár hajlamos köpködni, így érdemes nagyon óvatosan keverni. Menet közben (naná, mikor máskor) lemerült az elem a digitális mérlegemben, így utána mérőkanállal adagoltam a cukrot. Csak hogy mégis legyen valami bonyodalom a történetben, ha már a lekvárfőzés olyan gyorsan ment. :-)

Csírátlanítás kapcsán azt láttam, hogy több iskola létezik, én az üvegek negyedórás főzőcskézése helyett a forró vízben történő, alapos mosogatást választottam, ami után nem törölgettem el az üvegeket. A főzés után fejük tetejére fordított üvegek pedig elvileg a vákuum kialakításában segítettek. És hát a Dzsemfixben a pektin mellett egy kevés tartósítószer is volt. Mindezek ellenére azt hiszem, nem fogom hosszú távú kísérlet keretében próbálni a lekvár eltarthatóságát... Jó eséllyel még a tél beállta előtt ki fog ürülni az üvegek többsége. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: eper eperlekvár

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr202976244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása