Köztudottan nem vagyok egy nagy befőzős - egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy a nyár közepén, a nagy melegben a tűzhely mellett álljak órákig és lekvárt kevergessek. Bezzeg, ha télen lehetne befőzni...
Most viszont rátaláltam a Dzsemfix nevű dologra, ami egyben zselésítő és tartósítószer is. És hát azt írták a csomagoláson, hogy csak odateszem vele a gyümölcsöt, meg a szokásosnál lényegesen kevesebb cukrot és néhány perc forralás után már dobozolhatom is a kész lekvárt, amit ráadásul dunsztba sem kell tenni. Úgy tűnt, ezt nekem találták ki, így végre semmi nem állt a rengetegféle eperlekvár kipróbálásának útjába - hetek óta olvasom mindenfelé, hogy mennyi kombinációja létezik. Ezek közül néhányat én is kipróbáltam, több körben, kisebb adagokban. Így hát a következő receptek következnek most:
- eperdzsem bodzavirággal
- eperdzsem mentalevelekkel
- eperdzsem citromfű-levelekkel
- eperdzsem étcsokoládéval
- eper- és cseresznyedzsem
- eper- és rebarbaradzsem
- vaníliás eperdzsem
- és bár picit kilóg a sorból: cseresznye- és meggydzsem
Megjegyzem, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, az én hűtőm kapacitása viszont elég korlátos - pince, kamra és egyéb hűvös hely hiányában csak ott tudom biztonságban tárolni a kész lekvárokat.
Fontos még, hogy a forrásban lévő lekvár hajlamos köpködni, így érdemes nagyon óvatosan keverni. Menet közben (naná, mikor máskor) lemerült az elem a digitális mérlegemben, így utána mérőkanállal adagoltam a cukrot. Csak hogy mégis legyen valami bonyodalom a történetben, ha már a lekvárfőzés olyan gyorsan ment. :-)
Csírátlanítás kapcsán azt láttam, hogy több iskola létezik, én az üvegek negyedórás főzőcskézése helyett a forró vízben történő, alapos mosogatást választottam, ami után nem törölgettem el az üvegeket. A főzés után fejük tetejére fordított üvegek pedig elvileg a vákuum kialakításában segítettek. És hát a Dzsemfixben a pektin mellett egy kevés tartósítószer is volt. Mindezek ellenére azt hiszem, nem fogom hosszú távú kísérlet keretében próbálni a lekvár eltarthatóságát... Jó eséllyel még a tél beállta előtt ki fog ürülni az üvegek többsége. :-)