Ez úgy kezdődött, hogy megint kacsintgattak mindenféle zöldségek a zöldségpulton... A választás végül friss, ropogós sárgarépákra; mélyzöld, zamatos cukkinikre és zsenge póréhagymára esett.
Az eredeti terv szerint még némi csirkemell is szerepelt volna a receptben, de a zöldségek sokasága miatt rövid úton a fagyasztóban landolt az aranytartalékok között. (Sokkal jobb és másabb frissebb hússal sütni-főzni, de lustább napokon meg jól jön, hogy vannak fagyasztott tartalék mindenfélék.) Kárpótlásul a zöldségek nem csak olajat kaptak a dinszteléshez, hanem vegyítettem némi vajjal is.
Először a póréhagyma-karikák landoltak a serpenyőben, majd a sárgarépák, végül pedig a cukkinik (abból a megfontolásból, hogy utóbbinak van a legkevesebb időre szüksége, mert könnyen puhul). Pároltam őket együtt keveset, hogy a sütőben már ne legyen olyan sok időre szükségük. Utána belezúdítottam a zöldséges keveréket a sütőtálba. Hogy ezekre ne egyből a jéghideg öntet következzen, kicsit átmelegítettem előtte a serpenyőben a tejfölt, amibe egy kevés joghurtot is kevertem (lehet szerintem tejszínnel is vagy csak joghurttal vagy ezek bármilyen keverékével). És hogy szép egésszé álljon majd össze ez így együtt, két (azt hiszem legalábbis, hogy kettő) tojást is kevertem hozzá. Jól megfűszereztem sóval-borssal-vegetával (hiszen a zöldségekre nem tettem fűszert) és langyosan nyakonöntöttem vele a zöldségeket. Amihez előtte (kizárólag a színe miatt) kevertem még egy kukorica-konzervet is.
Így aztán hirtelen megtelt a jénai sütőtál. Amit természetesen hideg sütőbe tettem és úgy 200 fokra állítottam a sütőt. (Ha mindezt hússal együtt tettem volna, akkor letakartam volna a sütőtálat, hogy hamarabb átmelegedjen.) Megvártam, amíg minden mindennel összesül és kész-közeli állapotában kivadásztam a sütőből a tálat, hogy sajtszeleteket tehessek a zöldségek tetejére. Szerintem füstölt trappista volt, de valami olvadósabb, zsírosabb sajt talán jobb lett volna.
Már csak annyi időre tettem vissza az egészt a sütőbe, hogy a sajt először megolvadjon, majd szépe megpiruljon rajta. Ez így önmagában is kitesz egy könnyebb főételt, nagyon finomra sült össze. Másnapra persze igazán szép szeletelhetővé vált, akkor sült hús mellett alakította a sokféle ízű és színű köret szerepét. Sikeresen.