Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Petrezselymes babsaláta

2009.11.26. 18:56 Zöld Alma

A petrezselymes babsaláta egy gyors és remek recept Stahl Judit szakácskönyvéből, amelyikben a gyors receptek vannak. Tényleg elkészül 3/4 óra alatt, az elejétől a végéig. Sosem gondoltam volna a neve alapján, hogy ennyire finom...

Igazából nem is akartam kipróbálni, de épp vizsgaidőszak volt, kellett egy gyors recept, én meg elkezdtem szelektálni a sok-sok recept és az otthon található alapanyagok között. És akkor jött ez a recept, szép volt hozzá a kép, de nem oszlatta el teljesen az ellenérzéseimet. Saláta, ami igazából meleg és egytálétel, ráadásul petrezselyem is van a bab mellett... Meg mindenfélét kellett aprítani hozzá, olajat ecettel és mustárral elkeverni (bár ez utóbbi megnyugtató hír volt azért).

Aztán elkészült, sosem várt illata volt. Aztán megkóstoltam és elképzelhetetlenül finom volt, így még később is ettem belőle aznap. És hát az történt, hogy mire hazaért a család, már egyáltalán nem maradt belőle semmi sem (a recept elvileg két adagra vonatkozik), így csak az élményeimről tudtam beszámolni, azzal az ígérettel együtt, hogy legközelebb úgy főzök ilyet, hogy nekik is legyen esélyük megkóstolni. :-)

Úgy készül, könnyen és gyorsan, hogy mindent fel kell aprítani hozzá, illetve felnyitni a konzerveket. Hát jó, egy vágódeszkát össze kell koszolni közben, meg egy tálat az öntetnek, de ezen kívül már csak a serpenyő van. A lilahagymát vékonyra kell karikázni és olajon puhára párolni, egy helyett akár két fejet is lehet használni belőle. (Erről jut eszembe, mikor Németországban főztem ilyet, előtte jó ideig vadásztam lilahagymára, pedig ehhez tényleg az kell. A közértben nem volt, a zöldségesnél sem, végül a város főterén, a piacon sikerült rátalálnom.) A hagyma után az apróra zúzott fokhagyma következik.

A sonka (tarja, húsosabb szalonna vagy bármi, aminek finom, füstölt, karakteres íze van) kockákra vágva jó bele, a paprika meg csíkokban (színben jobban illik hozzá a sárga kaliforniai paprika, az ízvilághoz viszont a piros kaliforniai vagy a kápia passzol inkább). A hagymák után a paprika párolása következik, közben készül az öntet, ami "sima" mustárral nem az igazi, mindenképpen kell hozzá a dijoni mustár fűszeressége. Én a recept által javasoltnál többet (úgy a dupláját) szoktam a balzsamecethez (általában az van itthon) és az olívaolajhoz keverni.

A puha paprikacsíkokra kerülnek a sonka-kockák, meg a vízben leöblített bab, végül pedig az olaj-ecet-mustár keveréke. Az elején küzdöttem picit azzal, hogy hogyan tudom a babszemek összetörése nélkül leönteni a levét és átöblíteni. Végül az lett a megoldás, hogy kinyitottam a konzervet, levettem a tetejét és nagyon vékony vízsugár alá állítottam. Így szépen átmosódik a bab, de nem törik össze és nem sodródik ki a konzervdobozból. (A művelet végén konzervtető vissza, óvatos vízleöntés.)

Mivel a bab már puha és a sonka is főtt, elég pár perc melegítés-párolás neki ahhoz, hogy összeérjenek az ízek. A legvégén jön a tetejére az aprított petrezselyem, amiből sosem elég, meg rengeteg só, bors. És akár egy kevés ecet is még hozzá. Itt lent a képen azért tűnik nagyon soknak a petrezselyem, mert épp csak fodrosat kaptam hozzá, ami dekoratív volt ugyan, de az íze, a zamata és az illata messze nem az igazi. Ó igen, és ez sem jó mirelit petrezselyemmel, kell hozzá a friss. (Holnap fogok igazi, friss, vidéki petrezselymet kapni, már most érzem az illatát...)

 

 

Petrezselymes babsaláta
- 1 fej lilahagyma  (lehet akár két fej is)
- 10 deka főtt, füstölt sonka vagy tarja
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 doboz 40 dekás vörösbab konzerv
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só és frissen őrölt bors
- 1 evőkanál vörösbor-ecet (helyette a balzsamecet is remek)

Az öntethez:
- 1 teáskanál dijoni mustár (lehet több is)
- 1 evőkanál vörösbor-ecet (vagy balzsamecet helyette)
- 4 evőkanál olívaolaj 

Szólj hozzá!

Címkék: bab

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr992211537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása