Ez egy olyan egyedény-étel, ami akár egy egész fogásként is megállja a helyét (hiszen van benne hús is), de érdekes és zamatos köretként is kiváló. Ilyen esetekben csak arra kell figyelni, hogy sokféle ízével ne nyomja el a hús ízét.
A sült rizshez egy olyan lábasra van szükség, amit később majd a sütőbe is be tudunk tenni (nálunk a régi jó orosz öntöttvas-lábas vált be leginkább, bár a használata előtt nem árt súlyzózni egy keveset bemelegítésképpen).
Úgy készül, hogy füstölésig hevítjük az olajat (nem annyira, amikor már ég a ház, elég, ha jó forró az olaj), majd egyszerre hozzáadjuk a szalonnacsíkokat (vagy lehet sonka, bármi, aminek füstös zamata van és húsos), a hagymát, a gombát és a paprikát. Gombából lehet többfélét is tenni bele, akár beáztatott szárítottat is, minél zamatosabb, annál jobb (nagy kedvencem, a fafülgomba például isteni hozzá). Paprikából is színesebb-ízesebb illik hozzá, kaliforniai paprika például vagy kápia. De ne hagyjuk, hogy a lábasból felcsapó zöldségek fűszeres illata eltérítsen minket az eredeti céltól, szépen szorgalmasan kevergessük őket, amíg levet nem eresztenek. És közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (a légkeverésest úgy 160 fokra).
Ha ezek megtörténtek, akkor keverjük a zöldségekhez a megmosott és leszárított rizst, a szójaszószt, valamint a húslevest (vagy forró vízben feloldott leveskockát - hoppá, ehhez kell egy másik edény). Ezután mehet lefedve a sütőbe, ahol húsz perc alatt elkészül, addigra a rizs magába szívja a nedvességet és ezzel együtt a zöldségek zamatát is... És hát hű, de finom.
Sült rizs
- 1 fej vöröshagyma nagyobb kockákra vágva
- 1 doboz konzerv gomba (vagy friss vagy szárított, egyféle vagy többféle)
- 1 paprika
- két szelet húsos füstölt szalonna laskára vágva
- fél liter rizs
- fél liter húsleves
- egy teáskanál szója szósz
- két-három evőkanál olaj