Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Sült rizs

2009.11.29. 22:41 Zöld Alma

Ez egy olyan egyedény-étel, ami akár egy egész fogásként is megállja a helyét (hiszen van benne hús is), de érdekes és zamatos köretként is kiváló. Ilyen esetekben csak arra kell figyelni, hogy sokféle ízével ne nyomja el a hús ízét.

A sült rizshez egy olyan lábasra van szükség, amit később majd a sütőbe is be tudunk tenni (nálunk a régi jó orosz öntöttvas-lábas vált be leginkább, bár a használata előtt nem árt súlyzózni egy keveset bemelegítésképpen).

Úgy készül, hogy füstölésig hevítjük az olajat (nem annyira, amikor már ég a ház, elég, ha jó forró az olaj), majd egyszerre hozzáadjuk a szalonnacsíkokat (vagy lehet sonka, bármi, aminek füstös zamata van és húsos), a hagymát, a gombát és a paprikát. Gombából lehet többfélét is tenni bele, akár beáztatott szárítottat is, minél zamatosabb, annál jobb (nagy kedvencem, a fafülgomba például isteni hozzá). Paprikából is színesebb-ízesebb illik hozzá, kaliforniai paprika például vagy kápia. De ne hagyjuk, hogy a lábasból felcsapó zöldségek fűszeres illata eltérítsen minket az eredeti céltól, szépen szorgalmasan kevergessük őket, amíg levet nem eresztenek. És közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra (a légkeverésest úgy 160 fokra).

Ha ezek megtörténtek, akkor keverjük a zöldségekhez a megmosott és leszárított rizst, a szójaszószt, valamint a húslevest (vagy forró vízben feloldott leveskockát - hoppá, ehhez kell egy másik edény). Ezután mehet lefedve a sütőbe, ahol húsz perc alatt elkészül, addigra a rizs magába szívja a nedvességet és ezzel együtt a zöldségek zamatát is... És hát hű, de finom.

Sült rizs
- 1 fej vöröshagyma nagyobb kockákra vágva
- 1 doboz konzerv gomba (vagy friss vagy szárított, egyféle vagy többféle)
- 1 paprika
- két szelet húsos füstölt szalonna laskára vágva
- fél liter rizs
- fél liter húsleves
- egy teáskanál szója szósz
- két-három evőkanál olaj

Szólj hozzá!

Címkék: gomba

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr102211531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása