Ma csak így röviden a püspökkenyérről, mert megkezdődött a karácsonyi ünneplős időszak és mindenféle finomságok következnek nemsokára. :-) Szóval, a püspökkenyérben az a jó, hogy jóval karácsony előtt elkészíthető, hiszen sokáig eláll (illetve nem szokott, mert pár napon belül elfogy). A másik jó tulajdonsága, hogy felhasználható bele a zacskó alján megbúvó pár szem mazsola, gumicukor, szaloncukor, esetleg egy-egy megmaradt kocka csokoládé stb. A harmadik jó dolog, hogy kell hozzá őzgerinc-sütőforma. :-)
Kezdetnek nagyon-nagyon habosra keverjük a tojásokat, a cukrot és a vajat. A húsz deka lisztből félreteszünk 2-3 evőkanálnyit, a többit a tésztához adjuk. A félretett lisztben megforgatjuk a kockákra vágott zselécukrot és a feketekávéban (vagy rumban) megáztatott mazsolát (vagy más aszalt gyümölcsöt) és szintén hozzákeverjük a tésztához.
A masszát alaposan kizsírozott és kilisztezett őzgerinc-formába öntjük és forró sütőbe toljuk. Két kisebb vagy egy nagyobb formára van szükség hozzá. Előbb öt percig erős lángon sütjük, majd takaréklángon tűpróbáig, végül deszkára borítva hűtjük ki. Utána akár csokoládémázzal is bevonhatjuk.
Püspökkenyér
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg cukor
- 3 egész tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg zselécukor, gumicukor vagy csokoládé