Általában csak olyan recept kerül ide, amit korábban már kipróbáltam, most mégis kivételt teszek. Mert ez Nagyi krémes mézes receptje (kézzel írott, gyöngy betűkkel), így igazi zalai sütemény (de erről majd egyszer máskor). Tulajdonképpen ezt is próbáltam már, de eddig még csak kóstolóként. :-)
Érdekes kezdetként gőz felett folyékony sodót főzünk a cukorból, a zsírból, a mézből és a tojásból. Utána összegyűrjük a sodót a liszttel, amibe előzőleg belekevertük a szódabikarbónát. Az elkészült tésztából négy cipót készítünk, amiket egyenként kinyújtunk és tepsi hátán megsütjük (külön-külön). Ebben az esetben tehát nem nyersen rétegezzük a tésztát, mint a zserbó esetében, hanem a kész tésztalapok közé fogunk krémet tölteni.
A krém pedig úgy készül, hogy 3 dl tejben felfőzünk egy csomag pudingport (emlékeim szerint vanília-ízűt) 15 dkg cukorral. Amíg hűtjük a pudingot, kikeverjük a margarint 10 dkg cukorral és 4 evőkanál rummal. Ezt kell összekeverni a kihűlt krémmel, hogy ő lehessen az alsó és a felső töltelék-réteg. A középső réteg pedig lekvár (ezt kenjük a 2. és 3. tésztalap közé - alulról számolva). Akkor igazán finom, ha a krémnek és a lekvárnak van ideje picit eláztatni a tésztalapokat.
- 15 dkg cukor
- 3 dkg zsír
- 3 evőkanál méz
- 1 tojás
- csapott kávéskanál szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
- lekvár
- 25 dkg cukor
- 3 dl tej
- egy csomag pudingpor
- 25 dkg margarin
- 4 evőkanál rum