Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Kókuszgolyók

2009.12.20. 17:35 Zöld Alma

Van, amikor nincs idő, kedv, lehetőség sütni egy jót - szerencsére ilyenkor sem maradunk édesség nélkül, ilyenkor jönnek jól a mindenféle golyók. Ezeket csak össze kell dolgozni, utána pedig szép türelmesen és kitartóan gombócokat csípni, formázni, görgetni és persze megenni. A sok, sült finomság mellé nálunk általában készül egy gyors, egyszerű, sütés nélküli édesség is karácsonyra.

Van például a kókuszgolyó, ami készülhet tejjel, kávéval, rummal... A lényeg, hogy összegyúrjuk a kekszmorzsát, a porcukrot, a vajat a folyadékkal meg kakaóporral, aztán a kész gombócokat kókuszreszelékben megforgatjuk. Az eredeti receptet lehet cifrázni és kimagozott befőtt-meggyet tenni a kókuszgolyó közepébe. Vagy rumba áztatott asztalt sárgabarack-kockát. Vagy bármi mást is akár. Alább az arányok.

Kókuszgolyó
- 25 dkg kekszmorzsa (darált háztartási keksz)
- 40 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 2 dkg kakaópor
- 3 kanál tej / kávé
- esetleg kevés rum
- 10, de inkább 20 dkg kókuszreszelék

A másik féle-fajtát pedig most fedeztem fel és próbáltam ki, kókuszos túrógolyónak hívják (nem, ez nem a Raffaello-golyó). Kezdetnek gyorsan összekeverjük a túrót a kétféle cukorral, majd tíz percig állni hagyjuk (hogy a túró picit levet engedjen a cukortól). Közben előkészítjük a kókuszreszeléket, egy mélytányérba kakaóport öntünk. A tíz perc letelte után hozzákeverjük a kókuszt a cukros túróhoz és jól elkeverjük. Utána apró golyócskákat formázunk belőle (ez akkor sikerül igazán, ha nem rettentő száraz, göröngyös túrót vettünk, hanem a picivel zsírosabb, krémesebb fajtát), amiket megforgatunk kakaóban. (Egyébként kakaó nélkül is finom, tehát a golyók egy részét akár így is hagyhatjuk.)

A kakaónál egyedül arra érdemes figyelni, hogy a nedves, zsíros tapintású golyók örömmel szívnak magukba minél többet a kakaóporból. Szóval a végén érdemes kicsit lerázogatni, hogy ne legyen túl keserű kívülről. Érdekes az íz-összhatás, kívül a kesernyés kakaó, belül pedig az édes túró és kókuszreszelék... Én fél adagnyit csináltam, ebből is elég sok lett.

Kókuszos túrógolyó
- 50 dkg túró
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg kókuszreszelék
- kakaópor

Szólj hozzá!

Címkék: túró desszert kakaópor kókuszreszelék

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr382211509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása