A zöldfűszeres mártogatós az egy olyan, amit rengetegféleképpen lehet variálni és ami még jobb, bárki el tudja készíteni (de tényleg, remek referenciáim vannak ezen a téren). Öt perc alatt elkészül és nem csak zöldségeket lehet mártogatni bele, hanem akár sajtot is, de még kenyérre is lehet kenni.
Amiért én szeretem, az a nagyon egyszerű, natúr és mégis lenyűgöző finomsága. Jó dolog rádöbenni, hogy a gasztronómia nem feltétlenül valami bonyolult, összetett történet. :-)
Csak vajkrém kell hozzá, tejföl és zöldfűszerek tetszés szerint. Vajkrémből a Spar márkatermékét szoktam választani, mert nincs mellékíze és kellemes az állaga. A zöldfűszerek közül sokan barátságban vannak egymással - így például a kakukkfű és a majoranna, a petrezselyem és a medvehagyma, borsikafű és majoranna... A lehetőségek száma közel végtelen. Lehet bele tenni egy pici sót is, pusztán ízfokozás céljából.
Mivel még mindig tombol a tél, így persze nem voltak kéznél friss zöldfűszerek, tehát a mirelit készleteimből válogattam (kakukkfüvet, majorannát és a 8-fűszer-keveréket). Elismerem, nem olyan, mint az "igazi", frissen aprított - de meglepően intenzív volt az ízük. Ha végre lesznek friss zöldfűszerek, akkor sem bonyolultabbak az előkészületek, hiszen akár késsel, akár aprítógéppel pillanatok alatt apróra lehet vágni a frissen leszedett és megmosott hajtásokat. Nagyon várom már ezt az időszakot, addig is itt egy kép a mostani krémről.
Ó igen, néhány szó a zöldségekről: sárgarépát, cukkinit és uborkát vágtam vékony hasábokra, de legalább ennyire finom szárzellerrel és paprikával is. Vagy sajttal. Esetleg fasírttal. Netán kenyérre kenve... Ami a mostani adagból megmaradt, azt salátaöntetként használtam fel (felhigítva egy kevés tejföllel).
Zöldfűszeres vajkrém
- 1 tégely natúr vajkrém (pl. Spar)
- 2 evőkanál tejföl
- 2-3 evőkanál zöldfűszer (kakukkfű, majoranna, petrezselyem, medvehagyma, snidling vagy bármi, ami szimpatikus)
- egy kevés só