Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Májas pite omlós tésztával

2010.05.20. 20:36 Zöld Alma

Mit tennél, ha lenne a fagyasztóban fél kiló pulykamájad, meg egy tutijó omlós tészta recepted Jamie Olivertől? Lehet, hogy ezt.

 

A máj nagy kedvencem, az omlós tésztával pedig úgyis ismerkedem mostanában, így egyszercsak összeállt a kép, hogy legyen ez a kettő így, együtt. Nyilván nem találtam pont olyan receptet, mint amire én gondoltam, így több receptből és saját kútfőből fésültem össze az én verziómat.

Először is, kiolvasztottam a májat (ha előveszem időben, akkor persze nem kellett volna a mikróban olvasztgatni, de szokás szerint hirtelen jött az ötlet). Utána összeállítottam a tésztát - ehhez először is egy nagy tálba szitáltam a lisztet és rákockáztam a margarint. (Közben Jamie Oliver szakácskönyvéből megtudtam, hogy nem csak margarinnal, hanem hájjal is lehet omlós tésztát készíteni. Hurrá! Megvan, hogy mire fogom felhasználni a fagyasztóban található készleteket.) Szóval, a lisztet és a margarint egy jó nagy csipet só társaságában összeforgattam a robotgép segítségével. Pár perc alatt morzsalékossá állt össze, ennél sokkal tovább nem is szabad fárasztani az omlós tésztát.

Utána hozzáadtam a mirelit kakukkfű-készletem maradékát, a tojásokat és egy kevés tejet. Ismét pár percig kevertem a robotgéppel, de épp csak addig, amíg össze nem állt. Ellenálltam a kísértésnek, hogy utána jó alaposan összegyúrjam. (A szakácskönyv szerint ez vétek lenne, hát legyen, én elhiszem.) Tehát csak megütögettem egy kicsit a tésztagombócot és kissé kilapítva, fóliába csomagolva jó félórára a hűtőbe tettem.

Most érkezett el a máj ideje, alaposan megmostam a májdarabokat, aztán leitattam róluk a nedvességet. Két nagy fej lilahagymát felaprítottam és olajon megdinszteltem. Közben hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is, majd a hagymákat kissé félrekotorva a serpenyőbe fektettem a májszeleteket és gyorsan megpirítottam mindkét oldalát, közben megborsozva a szeleteket. (Mint utóbb kiderült, ez kissé túl jól sikerült.) Egy kevés aprított majorannát is szórtam a serpenyőbe. Fedő alatt pároltam még néhány percig, majd félretettem. Amikor kissé kihűlt, apróra kockáztam a májat. Összekevertem a tojást a tejszínnel és a sóval, de egyelőre még ezt is félretettem.

Kivajazott tepsibe egyengettem a tésztát (kissé túl nagyot választottam, így vékony lett a tésztaréteg). Akkorára nyújtottam, hogy minden oldalon nagyjából egy centis pereme legyen - így egyszerre lett megfelelő mélyedés a májas-tejszínes réteg számára, valamint elkerültem a bab-nehezékes vaksütést is. 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt halvány aranyszínűre sütöttem. (Egészen kicsit túlsült a tészta.)

Ezután a tetejére kanalaztam a hagymás-májas keveréket és nyakon öntöttem a tojásos-tejszínes öntettel. (Igazából itt jöttem rá, hogy kisebb tepsi is elég lett volna, akkor ugyanis vastagabb lett volna a tészta, az öntet pedig ellepte volna a májat.) Visszatettem a sütőbe és nagyjából negyed óra után megszórtam reszelt sajttal. Utána már épp csak annyi ideig sütöttem, hogy a sajt ráolvadjon a májra. (Így is kiszáradt egy kicsit.)

Végeredményként lett tehát egy picit túlsült májas pitém, összességében viszont mind hidegen, mind melegen remek íze volt - legalábbis Bigacsigáéknak és nekem ízlett. :-) Legközelebb lecsós-tejfölös keveréket tervezek a májra zúdítani, esetleg némi cukkini társaságában...

Kakukkfüves omlós tészta (sós)
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin / háj
(- 50 g frissen reszelt cheddar sajt)
- 2 felvert tojás
- só
- kakukkfű
- kevés tej

Májas pitéhez
- egy adag a fenti tésztából
- 40-50 dkg csirke- vagy pulykamáj
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- majoranna
- 2 dl tejszín
- 1 tojás
- só
- kevés reszelt sajt

Szólj hozzá!

Címkék: máj pite kakukkfű

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr132211471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása