Mit tennél, ha lenne a fagyasztóban fél kiló pulykamájad, meg egy tutijó omlós tészta recepted Jamie Olivertől? Lehet, hogy ezt.
A máj nagy kedvencem, az omlós tésztával pedig úgyis ismerkedem mostanában, így egyszercsak összeállt a kép, hogy legyen ez a kettő így, együtt. Nyilván nem találtam pont olyan receptet, mint amire én gondoltam, így több receptből és saját kútfőből fésültem össze az én verziómat.
Először is, kiolvasztottam a májat (ha előveszem időben, akkor persze nem kellett volna a mikróban olvasztgatni, de szokás szerint hirtelen jött az ötlet). Utána összeállítottam a tésztát - ehhez először is egy nagy tálba szitáltam a lisztet és rákockáztam a margarint. (Közben Jamie Oliver szakácskönyvéből megtudtam, hogy nem csak margarinnal, hanem hájjal is lehet omlós tésztát készíteni. Hurrá! Megvan, hogy mire fogom felhasználni a fagyasztóban található készleteket.) Szóval, a lisztet és a margarint egy jó nagy csipet só társaságában összeforgattam a robotgép segítségével. Pár perc alatt morzsalékossá állt össze, ennél sokkal tovább nem is szabad fárasztani az omlós tésztát.
Utána hozzáadtam a mirelit kakukkfű-készletem maradékát, a tojásokat és egy kevés tejet. Ismét pár percig kevertem a robotgéppel, de épp csak addig, amíg össze nem állt. Ellenálltam a kísértésnek, hogy utána jó alaposan összegyúrjam. (A szakácskönyv szerint ez vétek lenne, hát legyen, én elhiszem.) Tehát csak megütögettem egy kicsit a tésztagombócot és kissé kilapítva, fóliába csomagolva jó félórára a hűtőbe tettem.
Most érkezett el a máj ideje, alaposan megmostam a májdarabokat, aztán leitattam róluk a nedvességet. Két nagy fej lilahagymát felaprítottam és olajon megdinszteltem. Közben hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is, majd a hagymákat kissé félrekotorva a serpenyőbe fektettem a májszeleteket és gyorsan megpirítottam mindkét oldalát, közben megborsozva a szeleteket. (Mint utóbb kiderült, ez kissé túl jól sikerült.) Egy kevés aprított majorannát is szórtam a serpenyőbe. Fedő alatt pároltam még néhány percig, majd félretettem. Amikor kissé kihűlt, apróra kockáztam a májat. Összekevertem a tojást a tejszínnel és a sóval, de egyelőre még ezt is félretettem.
Kivajazott tepsibe egyengettem a tésztát (kissé túl nagyot választottam, így vékony lett a tésztaréteg). Akkorára nyújtottam, hogy minden oldalon nagyjából egy centis pereme legyen - így egyszerre lett megfelelő mélyedés a májas-tejszínes réteg számára, valamint elkerültem a bab-nehezékes vaksütést is. 175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt halvány aranyszínűre sütöttem. (Egészen kicsit túlsült a tészta.)
Ezután a tetejére kanalaztam a hagymás-májas keveréket és nyakon öntöttem a tojásos-tejszínes öntettel. (Igazából itt jöttem rá, hogy kisebb tepsi is elég lett volna, akkor ugyanis vastagabb lett volna a tészta, az öntet pedig ellepte volna a májat.) Visszatettem a sütőbe és nagyjából negyed óra után megszórtam reszelt sajttal. Utána már épp csak annyi ideig sütöttem, hogy a sajt ráolvadjon a májra. (Így is kiszáradt egy kicsit.)
Végeredményként lett tehát egy picit túlsült májas pitém, összességében viszont mind hidegen, mind melegen remek íze volt - legalábbis Bigacsigáéknak és nekem ízlett. :-) Legközelebb lecsós-tejfölös keveréket tervezek a májra zúdítani, esetleg némi cukkini társaságában...
Kakukkfüves omlós tészta (sós)
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin / háj
(- 50 g frissen reszelt cheddar sajt)
- 2 felvert tojás
- só
- kakukkfű
- kevés tej
Májas pitéhez
- egy adag a fenti tésztából
- 40-50 dkg csirke- vagy pulykamáj
- 2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- majoranna
- 2 dl tejszín
- 1 tojás
- só
- kevés reszelt sajt