Bár már lassan vége a málnaszezonnak, én most jutottam el odáig, hogy leírjam kedvenc málnás receptjeimet.
A málna az egyik kedvenc gyümölcsöm (a sárgabarack, a meggy és még sokan mások mellett), mert nagyon szeretem az illatát és a zamatos, napsütötte ízét. Legjobb persze a bokorról egyből megenni. :-) Elég nehéz az ízét télre konzerválni, fagyasztva összeesik vagy pedig gondosan szétterítve lehet "gurulósra" fagyasztani. Befőttként is nehezen kezelhető (számomra).
Így én főleg lekvárt és szörpöt szoktam készíteni belőle. Ezekből is a főzés nélküli vagy nagyon rövid főzési idejű változatokat, mert ezek gyorsabban elkészülnek és nem kell miattuk az amúgy is nagy melegben a forró konyhában álldogálni. Szerintem nagy kiszúrás, hogy pont nyáron érnek a zöldségek és gyümölcsök, amiket télre tartósítani lehet. Mennyivel szívesebben kevergetnék télen lekvárt, mint harminc fokban. :-)
Szóval:
- málnalekvár főzés nélkül
- málnalekvár picit főzve
- málnaszörp főzés nélkül