Ezt a receptet a málnaszörp-készítéskor visszamaradt gyümölcshús hasznosításához találtam. Kell főzni, de csak egészen rövid ideig.
Tehát, miután megünnepeltük a málnaszörp sikeres elkészítését, a tüllzacskóból átborítjuk egy fazékba a megmaradt gyümölcshúst. Ezért volt fontos, hogy nem nyomkodtuk ki a málnát - így ugyanis maradt elég íz és folyadék az összetört málnában (és amit még hozzáadtunk, például piros egrest vagy szedret).
Kilónként fél kiló cukrot keverünk hozzá, majd erős tűzön, állandó keverés mellett (ez fontos, mert különben leég az alja) a forrástól számított 15 percen át főzzük. Ha közben hab képződne, azt szűrőkanállal leszedjük. Negyed óra elteltével elméletileg sűrűsödni látjuk a leendő lekvárunkat, ekkor késhegynyi nátrium-benzoátot keverünk hozzá és alaposan kimosott üvegekbe merjük. Száraz gőzbe, dunsztba tesszük és ott hagyjuk szépen lassan kihűlni.
Ha más gyümölcshöz keverjük a málnát, akkor azért járunk jól, mert remekül fogja azt kocsonyásítani.
Málnalekvár
- 1 kg málna
- fél kg cukor
- 1 késhegynyi nátrium-benzoát