Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Csokoládé kocka

2010.08.10. 20:04 Zöld Alma

A nagy csomagolás, költözködés közepette a másik kedvenc sárgabarackos süteményreceptem következik, a Nagymamám receptfüzetéből.

 

Szóval ez a másik kedvenc sárgabarackos receptem (ez az egyik), igaz sárgabarack pont nem kell hozzá, csak a lekvárja. Tulajdonképpen nem is feltétlenül nyári sütemény, a lekvár és a remek csokoládéíz miatt bármikor elkészíthető. Az én emlékeimben mégis a nyárhoz kapcsolódik, akkor készítettünk ugyanis ilyet, amikor nyaranta Nagyival sütöttünk-főztünk. Utána mindig a hűtőben várták a kész sütemény-kockák, hogy időnként beszaladjunk egy-egy darabért belőle. Nagyon régen ettem belőle utoljára, most sütöttem meg először egyedül...


Tulajdonképpen amúgy egy piskóta-szerűségről van szó, ezért a határesetnek számító hat tojás szétválasztásával kezdjük meg az előkészületeket. Fontos viszont, hogy előtte lemérjük a tojások súlyát (tömegét), mert utána ehhez fogunk igazodni. (Végre egy recept, ahol könnyedén figyelembe tudom venni, hogy én hatalmas, vidéki tojásokat használok.)

Szóval, a tojásfehérje megy a hűtőbe, a sárgájákat pedig félretesszük, először ugyanis a margarint keverjük habosra a porcukorral. Utána következnek a tojássárgák. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a szalalkálit és a kakaót. Én ezt is hozzákevertem a másik tál tartalmához és csak utána forgattam bele a nagyon sűrű masszába a tojások felvert habját. Az óvatos, viszont alapos keverés után kivajazott és kilisztezett tepsibe lapátoltam át a masszát, amit légkeveréses sütőben 175 fokon nagyjából 30 percig sütöttem.

Picit nehéz volt megállapítani a sötét tésztáról, hogy mikor sült meg teljesen, ezért hústűvel megszurkáltam párszor. Amikor már nem tapadt rá a tészta, kivettem a tepsit a sütőből és még melegen megkentem a tetejét baracklekvárral. Pontosabban kísérletképpen az egyik felét barack-, a másik felét málnalekvárral.

Innentől kezdve a sütemény és én is izgatottan vártuk, hogy mikor hűl ki teljesen. Ez volt ugyanis az a pillanat, amikor (közel) egyenletesen bevontam csokoládémázzal. Viszonylag könnyen lehet házi csokoládémázat készíteni (hozzávalók lejjebb, a margarin kivételével mindent sűrűre főzünk, utána hozzákeverjük a margarint is). Én időhiány miatt kivételesen a zacskós változatot választottam, ami mikrohullámú sütőben néhány perc alatt kenhetőre olvasztható.

A csokoládémáz dermedése után jól kihűtve fogyasztható. Annyira kakaós íze van, hogy az már szinte csokoládé. Ráadásul a csokoládé és a sárgabarack íze remekül passzol egymáshoz... Nálunk sosem tartott sokáig ez a sütemény és hát most sem volt ideje kiszáradni. :-)


Csokoládé kocka
- 6 tojás
- 6 tojás súlyú porcukor
- 3 tojás súlyú margarin
- 3 tojás súlyú liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 késhegynyi szalalkáli

Csokoládémáz
- 0,5 dl víz
- 25 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 10 dkg margarin

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény kakaópor málnalekvár sárgabaracklekvár kevert sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr972213141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása