A nagy csomagolás, költözködés közepette a másik kedvenc sárgabarackos süteményreceptem következik, a Nagymamám receptfüzetéből.
Szóval ez a másik kedvenc sárgabarackos receptem (ez az egyik), igaz sárgabarack pont nem kell hozzá, csak a lekvárja. Tulajdonképpen nem is feltétlenül nyári sütemény, a lekvár és a remek csokoládéíz miatt bármikor elkészíthető. Az én emlékeimben mégis a nyárhoz kapcsolódik, akkor készítettünk ugyanis ilyet, amikor nyaranta Nagyival sütöttünk-főztünk. Utána mindig a hűtőben várták a kész sütemény-kockák, hogy időnként beszaladjunk egy-egy darabért belőle. Nagyon régen ettem belőle utoljára, most sütöttem meg először egyedül...
Tulajdonképpen amúgy egy piskóta-szerűségről van szó, ezért a határesetnek számító hat tojás szétválasztásával kezdjük meg az előkészületeket. Fontos viszont, hogy előtte lemérjük a tojások súlyát (tömegét), mert utána ehhez fogunk igazodni. (Végre egy recept, ahol könnyedén figyelembe tudom venni, hogy én hatalmas, vidéki tojásokat használok.)
Szóval, a tojásfehérje megy a hűtőbe, a sárgájákat pedig félretesszük, először ugyanis a margarint keverjük habosra a porcukorral. Utána következnek a tojássárgák. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a szalalkálit és a kakaót. Én ezt is hozzákevertem a másik tál tartalmához és csak utána forgattam bele a nagyon sűrű masszába a tojások felvert habját. Az óvatos, viszont alapos keverés után kivajazott és kilisztezett tepsibe lapátoltam át a masszát, amit légkeveréses sütőben 175 fokon nagyjából 30 percig sütöttem.
Picit nehéz volt megállapítani a sötét tésztáról, hogy mikor sült meg teljesen, ezért hústűvel megszurkáltam párszor. Amikor már nem tapadt rá a tészta, kivettem a tepsit a sütőből és még melegen megkentem a tetejét baracklekvárral. Pontosabban kísérletképpen az egyik felét barack-, a másik felét málnalekvárral.
Innentől kezdve a sütemény és én is izgatottan vártuk, hogy mikor hűl ki teljesen. Ez volt ugyanis az a pillanat, amikor (közel) egyenletesen bevontam csokoládémázzal. Viszonylag könnyen lehet házi csokoládémázat készíteni (hozzávalók lejjebb, a margarin kivételével mindent sűrűre főzünk, utána hozzákeverjük a margarint is). Én időhiány miatt kivételesen a zacskós változatot választottam, ami mikrohullámú sütőben néhány perc alatt kenhetőre olvasztható.
A csokoládémáz dermedése után jól kihűtve fogyasztható. Annyira kakaós íze van, hogy az már szinte csokoládé. Ráadásul a csokoládé és a sárgabarack íze remekül passzol egymáshoz... Nálunk sosem tartott sokáig ez a sütemény és hát most sem volt ideje kiszáradni. :-)
Csokoládé kocka
- 6 tojás
- 6 tojás súlyú porcukor
- 3 tojás súlyú margarin
- 3 tojás súlyú liszt
- 5 dkg kakaópor
- 1 késhegynyi szalalkáli
Csokoládémáz
- 0,5 dl víz
- 25 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- 10 dkg margarin