Az történt, hogy időben túl közel hangzottak el a következő mondatok: "le kellene majd szedni a feketeszedret", "ugye majd csinálsz tejfölös túrót?". Közben meg felrémlett, hogy egyesek a múltkori szedres pitében is érezték a benne sem lévő túró ízét. És eszembe jutott a mascarponés-túrós torta íze. Ez így együtt azt eredményezte, hogy nekiláttam a szedres túrótortának. (És utólag is bocsánat, hogy nem csináltam tejfölös túrót... Remélem, kárpótlás volt helyette a sütemény.)
És akkor most lássuk, hogyan jutottunk idáig: Kezdetnek alaposan megmostam a feketeszedret, hogy időben le tudjon csepegni róla a felesleges nedvesség. Aztán gyorsan összegyúrtam a tésztát (fontos, hogy a margarin ne melegedjen fel nagyon) a margarin feléből, a lisztből, 7,5 deka cukorból és egy tojásból. Fóliába csomagoltam és legalább fél órára a hűtőbe tettem.
Addig összekevertem a túrókrém hozzávalóit. (Ha van időnk valamivel korábban előkészíteni a túrót, akkor sokkal lágyabb lesz a krém!) Először is, habosra kevertem a margarin másik felét a maradék (15 dkg) cukorral és a vaníliás cukorral. Utána hozzáadtam a tojássárgájákat (a fehérjéket félretettem, ezt később majd habbá kell verni), a pudingport, a citrom reszelt héját és a túrót. 75 dkg helyett én csak fél kiló túrót használtam fel - két okból: csak ennyi volt otthon, ráadásul helyet kellett hagynom a szederszemeknek is.
A tojásfehérjék keményre felvert habját csak a végén és nagyon óvatosan forgattam bele a túrókrémbe. Előtte kivajaztam-kiliszteztem egy 26 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát. (Pontosabban 24 centiméterest, mivel ekkorát találtam.) Beleegyengettem a lehűtött tésztát - ehhez a művelethez nem feltétlenül kell gyúródeszka és sodrófa, az ujjainkkal is remekül bele lehet lapítgatni a formába, így picit rusztikusabb lesz.
A tésztára kanalaztam egy kevés túrókrémet, hogy ne áztassa el a feketeszeder a tésztát. Erre szórtam rá a gyümölcsöket, majd nyakon öntöttem a maradék túróval.
Előmelegített sütőben, 175 fokon elvileg egy óra alatt megsül. Langyosan és hidegen is finom volt, utóbbi változat valamivel több szavazatot kapott. Így néz ki készen.
Szedres túrótorta
- 20 dkg vaj / margarin
- 25 dkg liszt
- 22,5 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 citrom
- 2 csomag vaníliás cukor
- 75 dkg túró
- 1 csomag vaníliás pudingpor
(Vagy 25 dkg túró helyett nagyjából ugyanennyi feketeszeder.)