Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Szedres túrótorta

2010.08.29. 10:04 Zöld Alma

Az történt, hogy időben túl közel hangzottak el a következő mondatok: "le kellene majd szedni a feketeszedret", "ugye majd csinálsz tejfölös túrót?". Közben meg felrémlett, hogy egyesek a múltkori szedres pitében is érezték a benne sem lévő túró ízét. És eszembe jutott a mascarponés-túrós torta íze. Ez így együtt azt eredményezte, hogy nekiláttam a szedres túrótortának. (És utólag is bocsánat, hogy nem csináltam tejfölös túrót... Remélem, kárpótlás volt helyette a sütemény.)

És akkor most lássuk, hogyan jutottunk idáig: Kezdetnek alaposan megmostam a feketeszedret, hogy időben le tudjon csepegni róla a felesleges nedvesség. Aztán gyorsan összegyúrtam a tésztát (fontos, hogy a margarin ne melegedjen fel nagyon) a margarin feléből, a lisztből, 7,5 deka cukorból és egy tojásból. Fóliába csomagoltam és legalább fél órára a hűtőbe tettem.

Addig összekevertem a túrókrém hozzávalóit. (Ha van időnk valamivel korábban előkészíteni a túrót, akkor sokkal lágyabb lesz a krém!) Először is, habosra kevertem a margarin másik felét a maradék (15 dkg) cukorral és a vaníliás cukorral. Utána hozzáadtam a tojássárgájákat (a fehérjéket félretettem, ezt később majd habbá kell verni), a pudingport, a citrom reszelt héját és a túrót. 75 dkg helyett én csak fél kiló túrót használtam fel - két okból: csak ennyi volt otthon, ráadásul helyet kellett hagynom a szederszemeknek is.

A tojásfehérjék keményre felvert habját csak a végén és nagyon óvatosan forgattam bele a túrókrémbe. Előtte kivajaztam-kiliszteztem egy 26 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát. (Pontosabban 24 centiméterest, mivel ekkorát találtam.) Beleegyengettem a lehűtött tésztát - ehhez a művelethez nem feltétlenül kell gyúródeszka és sodrófa, az ujjainkkal is remekül bele lehet lapítgatni a formába, így picit rusztikusabb lesz.

A tésztára kanalaztam egy kevés túrókrémet, hogy ne áztassa el a feketeszeder a tésztát. Erre szórtam rá a gyümölcsöket, majd nyakon öntöttem a maradék túróval.

Előmelegített sütőben, 175 fokon elvileg egy óra alatt megsül. Langyosan és hidegen is finom volt, utóbbi változat valamivel több szavazatot kapott. Így néz ki készen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Szedres túrótorta
- 20 dkg vaj / margarin
- 25 dkg liszt
- 22,5 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 citrom
- 2 csomag vaníliás cukor
- 75 dkg túró
- 1 csomag vaníliás pudingpor
(Vagy 25 dkg túró helyett nagyjából ugyanennyi feketeszeder.) 

Szólj hozzá!

Címkék: túró feketeszeder

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr142254276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása