Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Padlizsánkrém

2010.09.30. 19:08 Zöld Alma

Tapasztalatból tudom, hogy nagyon sokféle padlizsánkrém-recept kering a virtuális térben - a padlizsánnal való barátkozásom során mindenféle változatokkal találkoztam. Közben megkóstoltam pár bolti változatot is, de egy sem ért annak a nyomába, amit Bukarestben ettem (kimérve árulták egy közértben). Szívesen kipróbáltam volna magam is, de a padlizsánkrém valahogy mindig is misztikus fogásnak tűnt számomra.

 

Végül Cincin, pontosabban a mamája sietett a segítségemre, a ő családi receptjükkel. Ez akkora sikernek bizonyult, hogy még a padlizsánt évtizedek óta meg nem evő nővérkémnek is ízlett. :-) Az alábbi recept egy jó nagy adagra vonatkozik, de persze tetszés szerint variálható. Én eddig csak olajjal próbáltam, de biztos majonézzel is finom.

Kezdetnek alaposan megmossuk és szárazra töröljük a csodaszép lila padlizsánokat. A kocsányokat (még) nem kell levenni, majd csak sütés után. Először ugyanis 180 fokon bő félóra alatt megsütjük. Nagyjából akkor jó, amikor kívül már égett, barnásra pirult a bőre, belül pedig puha a zöldség húsa. Itt már a félsikernél tartunk, mivel innen már igazán nehéz elrontani a dolgot.

Nagy örömünkben gyorsan takarjuk le alufóliával vagy pedig tegyük zacskóba - 10-15 percre. Ez azért fontos, mert utána sokkal könnyebb lesz a magába zuhant padlizsánról eltávolítani a kocsányt és a héját. Aztán csak óvatosan, mert ha félbevágjuk, belül még nagyon forró lesz ám! Egy picit lecsepegtetjük, enyhén ki is csavarjuk, aztán be vele az aprítógépbe. (Vagy helyette rozsdamentes acélkéssel vágjuk finomra.) A kisebb-nagyobb kockákra vágott vöröshagymát szintén hozzáadjuk és jól összekeverjük az egészet az aprítókések segítségével.

Végezetül már csak annyi dolgunk van, hogy sóval-borssal fűszerezzük és egy kevés olívaolajjal (esetleg majonézzel) még krémesebbé tegyük. Aztán jól kihűtjük és kenyérre kenve mennyei reggeli/tízórai/uzsonna/vacsora stb. lehet belőle...

Padlizsánkrém
- 5 db kisebb (kb. 30 dkg-os) padlizsán
- 2 db vöröshagyma (kb. 20 dkg)
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1,5 dl olaj vagy 8-10 evőkanál majonéz

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán padlizsánkrém

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/2255431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása