Tapasztalatból tudom, hogy nagyon sokféle padlizsánkrém-recept kering a virtuális térben - a padlizsánnal való barátkozásom során mindenféle változatokkal találkoztam. Közben megkóstoltam pár bolti változatot is, de egy sem ért annak a nyomába, amit Bukarestben ettem (kimérve árulták egy közértben). Szívesen kipróbáltam volna magam is, de a padlizsánkrém valahogy mindig is misztikus fogásnak tűnt számomra.
Végül Cincin, pontosabban a mamája sietett a segítségemre, a ő családi receptjükkel. Ez akkora sikernek bizonyult, hogy még a padlizsánt évtizedek óta meg nem evő nővérkémnek is ízlett. :-) Az alábbi recept egy jó nagy adagra vonatkozik, de persze tetszés szerint variálható. Én eddig csak olajjal próbáltam, de biztos majonézzel is finom.
Kezdetnek alaposan megmossuk és szárazra töröljük a csodaszép lila padlizsánokat. A kocsányokat (még) nem kell levenni, majd csak sütés után. Először ugyanis 180 fokon bő félóra alatt megsütjük. Nagyjából akkor jó, amikor kívül már égett, barnásra pirult a bőre, belül pedig puha a zöldség húsa. Itt már a félsikernél tartunk, mivel innen már igazán nehéz elrontani a dolgot.
Nagy örömünkben gyorsan takarjuk le alufóliával vagy pedig tegyük zacskóba - 10-15 percre. Ez azért fontos, mert utána sokkal könnyebb lesz a magába zuhant padlizsánról eltávolítani a kocsányt és a héját. Aztán csak óvatosan, mert ha félbevágjuk, belül még nagyon forró lesz ám! Egy picit lecsepegtetjük, enyhén ki is csavarjuk, aztán be vele az aprítógépbe. (Vagy helyette rozsdamentes acélkéssel vágjuk finomra.) A kisebb-nagyobb kockákra vágott vöröshagymát szintén hozzáadjuk és jól összekeverjük az egészet az aprítókések segítségével.
Végezetül már csak annyi dolgunk van, hogy sóval-borssal fűszerezzük és egy kevés olívaolajjal (esetleg majonézzel) még krémesebbé tegyük. Aztán jól kihűtjük és kenyérre kenve mennyei reggeli/tízórai/uzsonna/vacsora stb. lehet belőle...
Padlizsánkrém
- 5 db kisebb (kb. 30 dkg-os) padlizsán
- 2 db vöröshagyma (kb. 20 dkg)
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1,5 dl olaj vagy 8-10 evőkanál majonéz