A hatalmas öröm után, hogy sikerült összehozni egy valódi májkrémet, felmerül a kérdés, hogy mit lehet még csinálni belőle? Nézegettem a hűtőben a májkrémet az üvegben, a zöldségek között a méregzöld cukkinit és kicsivel arrébb a zöld és fekete színek igen vonzó kombinációját, a póréhagymacsírát. És hopp, megvolt a szikra.
Pont annyi maradt első saját májkrémemből, amivel meg lehetett tölteni egy közepes méretű cukkinit. Azért még került ez-az a töltelékbe...
Na, szóval: A zsengesége miatt nem tartottam fontosnak a cukkini előfőzését / elősütését, bár sok ilyen jellegű receptet láttam. Helyette csupán megmostam jó alaposan, félbevágtam és kikanalaztam a magokkal teli belsejét. Ezt késsel felaprítottam és hozzákevertem a májkrémhez. Hogy egy kicsit lazítsak az állagán, ráütöttem (azt hiszem) két tojást, a színe miatt adtam hozzá a csírából és persze fűszereztem - sóval, borssal, majorannával.
Az így már kezelhető állagú krémet a két fél cukkinicsónakba kanalaztam (ezeket még korábban egy tepsiben helyeztem el). Végül mégsem fért bele az összes feltuningolt májkrém - ami kimaradt, azt egy lapos hőálló üvegtálba öntöttem (praktikusan egy jénai tál tetejébe). Légkeveréses sütőben 175 fokon sütöttem nagyjából fél órán át.
A sült májkrém hamarabb elkészült, ezt kivettem a sütőből, amint megszilárdult és átsült. Így lett belőle kétszer-sült-májkrém, kenyérre kenve még az eredetinél is finomabb volt.
A fél óra eltelte után kivettem a cukkiniket a sütőből, hogy "kabátgombként" rátegyem a kecskesajt-karikákat. Utána már csak 15-20 percig sütöttem, hogy a sajt ráolvadjon a májas keverékre. Melegen és hidegen is finom, igazából lehet hozzá köretet is készíteni, de a cukkini önmagában is jó kiegészítője a májnak.
Májkrémmel töltött cukkini
- 1 közepes méretű cukkini
- 15 dkg májkrém
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál póréhagymacsíra
- 10 dkg kecskesajt
- só, bors, majoranna