Ez az egyik legújabb kedvencem, könnyebb főételként vagy pedig tartalmas és érdekes köretként is megállja a helyét. Ki gondolta volna, hogy a sütőtök ilyen jól kijön a feta sajttal?? És ráadásul hamar el is készül (bár elismerem, kicsit sok edény kell hozzá).
Adott volt, hogy az újból megszeretett sütőtökből készítek majd valamit és csupán a kíváncsiság kedvéért néztem körül a neten, hogy nem lehet-e valahogy egy fogásba összehozni a sütőtököt és a feta sajtot? Hát de.
Mázli, hogy pont sonkatököt sikerült venni, ugyanis nyersen ezt a legkönnyebb meghámozni és felkockázni. Miután ez megvolt, debütált a párolóbetétes fazekam, amit ezidáig még sosem használtam... Na de majd mostantól! Egy kevés vizet önöttem a fazék aljára, a párolóbetétbe pedig beleszórtam a sütőtök-darabkákat. A víz forrásától számítva negyed órán belül szépen megpuhult a tök, így villával könnyedén össze tudtam törni. Pár percig melegítettem az sütőtökpürét, hogy elpárologtassam a benne rejlő nedvesség egy részét. (Technikailag ez úgy zajott, hogy kiemeltem a párolóbetétet, kiöntöttem a forró vizet a fazékból és a helyére öntötem a sütőtököt.)
Közben villával összetörtem a feta sajtot és felvertem a tojásokat. Mindkettőt hozzákevertem a mennyei illatú és színű sütőtökhöz és kevés sóval, valamint szerecsendióval fűszereztem. Sütőtálba kanalaztam és 180 fokos sütőben nagyjából fél órán át sütöttem - ennyi idő alatt megszilárdult. Szerintem akár magában is finom, de sült húsoknak is hálás kísérője.
Update: Azóta Róbertgidáékon is kísérleteztem ezzel a recepttel, náluk szerecsendió helyett kakukkfű és borsikafű került a fazékba. A recept eredetije kapcsán kirobbant megeheti-e-ezt-egy-kisgyerek ügyet pedig úgy oldottuk meg, hogy a baba adagját még a natúr sütőtökpüréből kivettük, főtt krumplival és főtt hússal gazdagítottuk.
Fetás sütőtök
- 0,5 kg sütőtök
- 10 dkg feta sajt
- 2 tojás
- só, szerencsendió / kakukkfű / rozmaring