Vannak napok, amikor semmi sem jön össze... Az a helyzet, hogy annyira különleges fogásnak tűnt, amit itt találtam, hogy mindenképpen ki szerettem próbálni, milyen lehet együtt a joghurt, a sült padlizsán és a gránátalma. Végül nem pont így történt.
Kezdve a végén: tálaláskor derült ki, hogy a gránátalma, amit vettem, belül csupa fekete... :-( Az elején pedig elfelejtettem megszórni sóval és borssal a padlizsánt... Mindezek ellenére azért finom ebéd lett belőle, de jövőre biztosan újra kipróbálom.
De akkor kezdjük is az elején: Megmostam és félbevágtam a padlizsánokat, utána pedig átlósan összekaristoltam egy késpengével a tetején, hogy jobban be tudja szívni az olajat. Közben vigyáztam, hogy ne vágjam át a padlizsán héját. Ecsettel vékonyan megkentem olívaolajjal a vágott felületet. És fontos: itt kell sóval és borssal meghinteni. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt sül aranybarnára és puhára.
Közben összekeverjük a joghurtot a fűszerekkel. Én a sűrűbb görög vagy török joghurt helyett sima, ám bio joghurtot használtam. A fűszerek közül pedig csak azokból szórtam bele, ami volt itthon, azaz majorannát, oregánót és kakukkfüvet; fokhagyma helyett fokhagyma-granulátumot használtam. Itt következett a gránátalma felbontása, azonban a gránátalma-magok kinyerése helyett érzékeny búcsút vettem a velejéig romlott gránátalmámtól. :-(
A puhára sült padlizsánokat megkentem a fűszeres-joghurtos keverékkel és ha lett volna, megszórtam volna a gránátalma-magokkal. Nélküle sem volt rossz, de hozzáképzelve az ízét, úgy lett volna az igazi.
Joghurtos padlizsánhajók gránátalmával
- 4 közepes padlizsán
- 1 gránátalma magjai
- 400 gramm joghurt (görög, török)
- só, bors
- olívaolaj
- oregánó, majoranna, kakukkfű