Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Céklachips

2011.02.12. 10:06 Zöld Alma

Volt még egy "kisebb" darab a Nagypapámtól kapott céklából, ehhez kerestem valami izgalmas megoldást. Kiderült, hogy a céklából lehet chipset csinálni. Mivel nem kedvelem a bő olajban való sütést, utánanéztem, hogy megoldható-e a dolog sütőben is. Meg. Aztán jött a remek ötlet, hogy milyen jól megállná a helyét egy klassz sütőtöklevesben. (Végül persze megtaláltam, hogy ezt már más is kitalálta. Hiába, nincs új a Nap alatt.)

A céklachips amúgy egyszerűen elkészül, csak időben sok (nekem legalábbis) kivárni, amíg kisülnek az adagok. No de, vissza az elejére: Meghámoztam a céklát, majd zöldséggyalun nagyon vékonyra szeleteltem. Hogy gyorsabban haladjak majd, két tepsit készítettem elő, sütőpapírt fektettem az aljukra majd szépen egyesével beletettem (egy rétegben) a céklaszeleteket. Ecsettel vékonyan megkentem mindegyiket olívaolajjal, utána óvatosan sóztam-borsoztam őket.

Légkeveréses sütőben 150 fokon nagyjából 10-15 perc alatt sült meg egy adag, de azért folyamatosan rá kellett nézni. Akkor vettem ki a sütőből, amikor már szépen elkezdett felfelé pöndörödni a céklaszeletek széle. Amelyiknek a tetejére picit túl sok olívaolaj sikeredett, azt papír kéztörlővel itattam fel. Volt 1-2 adag, amelyikre csak olajat tettem, azok is finomak lettek, mert a sült céklának önmagában is finom íze volt.

Frissen egyébként finomabb volt - nem csak a sütőtöklevesben, amit szépen megszínezett, hanem csak úgy, magában ropogtatva is. Másnapra kicsit magukba zuhantak a sült céklaszeletek, de az ízük szerencsére nem változott. Tanulság nekem: a következő öt évben nem valószínű, hogy még egyszer nekilátok, mert túl macerás volt folyamatosan figyelni és cserélgetni a tepsiket.

Céklachips
- rengeteg cékla
- olívaolaj
- só, bors

Szólj hozzá!

Címkék: cékla

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr602623959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása