Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Póréhagymás bulgur, alias az első piláfom

2011.04.05. 19:41 Zöld Alma

Nagyon várom már a tavaszt és az igazi, friss zöldségeket... Napon érett, zamatos paradicsomot például. Karácsony óta így érzek, ugyanis Váncsa István Lakoma című könyve volt a legkedvesebb karácsonyi ajándékom, tele jobbnál jobb receptekkel a (menetközben kiderült, hogy nem is létező) mediterrán konyhából. Csak hát mindegyikhez tavasz, leginkább nyár kell és napsütötte zöldségek.

Azért próbálkozom és első kísérletként egy egyszerű bulgurpiláfot választottam a kötetből. Még van legalább száz másik kis kedvencem a receptek között, úgyhogy idén lehetne hosszú a nyár. :-) Az eredeti receptet picit átalakítottam, mert vöröshagyma helyett póréhagymát, joghurt helyett tejfölt álmodtam bele. Azért pont ezeket, mert ezek voltak itthon. :-)

Tényleg nagyon hamar elkészült, a következőképpen: a karikákra vágott póréhagymát megdinszteltem egy kevés margarinon, persze tudom, hogy igazából ghín (víz nélküli vajon) kellett volna, de hát az élet tele van kompromisszumokkal. Utána ráöntöttem a megmosott bulgurszemeket és 1-2 percig kevergetve együtt pirítottam őket.

Erre öntöttem rá a zöldséglevest, sóztam-borsoztam és 4-5 percig együtt forraltam őket. Utána takaréklángon addig főztem, amíg a bulgur minden nedvességet magába nem szívott. A tálalás előtt annyi dolgom volt vele, hogy levettem a fazék tetejét és egy konyharuhát terítettem a fazék szájára, így tettem vissza rá a fedőt. Húsz percig pihent így. A meleg piláfot összekevertem és egy mélyedést alakítottam ki benne, amibe a tejfölt kanalaztam. Erre még olvasztott vajat lehet önteni, ezt én kihagytam, mert nélküle is elég késznek és telt ízűnek tűnt az ebéd.

A fotóért bocsánat, próbáltam olyat keresni, amiből kevésbé világít ki a tejföl, de nem sikerült... Továbbra sem tudok fényképezni, ez van. :-) (Amúgy a tejföl Cserpes volt, amiről az utóbbi időben csupa jót hallani. Például itt is jól szerepelt a termékteszten. Ehhez még annyit, hogy az Arbat-ban kapható Cmetana tényleg zseniális, az íze gyerekkoromnak azt a részét idézi fel bennem, amikor Moszkvában kimérve, literszámra vettük a nem túl alacsony zsírtartalmú tejfölt, amit például a lavas nevű kenyérlepénnyel ettünk nagyon szívesen. Hajaj...)

Póréhagymás bulgurpiláf
- 20 dkg bulgur
- 1 nagy póréhagyma
- margarin / vaj (ghí)
- 3 dl alaplé vagy 3 dl vízzel leforrázott leveskocka
- só, bors
- a tálaláshoz: 3 evőkanál tejföl

Szólj hozzá!

Címkék: póréhagyma piláf bulgur

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr352716372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása