Nagyon várom már a tavaszt és az igazi, friss zöldségeket... Napon érett, zamatos paradicsomot például. Karácsony óta így érzek, ugyanis Váncsa István Lakoma című könyve volt a legkedvesebb karácsonyi ajándékom, tele jobbnál jobb receptekkel a (menetközben kiderült, hogy nem is létező) mediterrán konyhából. Csak hát mindegyikhez tavasz, leginkább nyár kell és napsütötte zöldségek.
Azért próbálkozom és első kísérletként egy egyszerű bulgurpiláfot választottam a kötetből. Még van legalább száz másik kis kedvencem a receptek között, úgyhogy idén lehetne hosszú a nyár. :-) Az eredeti receptet picit átalakítottam, mert vöröshagyma helyett póréhagymát, joghurt helyett tejfölt álmodtam bele. Azért pont ezeket, mert ezek voltak itthon. :-)
Tényleg nagyon hamar elkészült, a következőképpen: a karikákra vágott póréhagymát megdinszteltem egy kevés margarinon, persze tudom, hogy igazából ghín (víz nélküli vajon) kellett volna, de hát az élet tele van kompromisszumokkal. Utána ráöntöttem a megmosott bulgurszemeket és 1-2 percig kevergetve együtt pirítottam őket.
Erre öntöttem rá a zöldséglevest, sóztam-borsoztam és 4-5 percig együtt forraltam őket. Utána takaréklángon addig főztem, amíg a bulgur minden nedvességet magába nem szívott. A tálalás előtt annyi dolgom volt vele, hogy levettem a fazék tetejét és egy konyharuhát terítettem a fazék szájára, így tettem vissza rá a fedőt. Húsz percig pihent így. A meleg piláfot összekevertem és egy mélyedést alakítottam ki benne, amibe a tejfölt kanalaztam. Erre még olvasztott vajat lehet önteni, ezt én kihagytam, mert nélküle is elég késznek és telt ízűnek tűnt az ebéd.
A fotóért bocsánat, próbáltam olyat keresni, amiből kevésbé világít ki a tejföl, de nem sikerült... Továbbra sem tudok fényképezni, ez van. :-) (Amúgy a tejföl Cserpes volt, amiről az utóbbi időben csupa jót hallani. Például itt is jól szerepelt a termékteszten. Ehhez még annyit, hogy az Arbat-ban kapható Cmetana tényleg zseniális, az íze gyerekkoromnak azt a részét idézi fel bennem, amikor Moszkvában kimérve, literszámra vettük a nem túl alacsony zsírtartalmú tejfölt, amit például a lavas nevű kenyérlepénnyel ettünk nagyon szívesen. Hajaj...)
Póréhagymás bulgurpiláf
- 20 dkg bulgur
- 1 nagy póréhagyma
- margarin / vaj (ghí)
- 3 dl alaplé vagy 3 dl vízzel leforrázott leveskocka
- só, bors
- a tálaláshoz: 3 evőkanál tejföl