Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Vargányaleves, mert ősz van

2009.10.25. 17:46 Zöld Alma

Az úgy volt, hogy rendes háztartásokban általában akad gomba (szárított, konzerv stb.), nekem meg pont nem, pedig milyen jól jött volna néha, csak úgy, pár darab rántottába, lecsóba, levesbe és hasonlók, ezért érlelődött már egy ideje, hogy kellene nekem egy kevés, finom, szárított gomba...

 

És ma végre kaptam, szárított vargányát is, meg erdei gombakeveréket is (előkerestem a dobozát, azt írja, hogy van benne galambgomba, édestinóru, molyhostinóru, meg vargánya is), egyből ki is próbáltam őket. Az viszont csak később jutott eszembe, hogy a gombaleveshez kellene petrezselyem is, ez végül megoldódott, de erről majd később.

Szóval, forró vízbe áztattam a gombákat, majd felaprítottam, amelyiket kellett. A vargányadarabokat olajon megpirítottam, nos ez annyira nem sikerült jól, túl hirtelen, túlsült, így picit kemény lett. Ez lett volna a levesbetét a krémleveshez (lett is végül, de nem az igazi). Kiszedtem a megsült gombákat, a visszamaradt olajon megpirítottam a hagymát (apróra vágott vöröshagymát, meg egy keveset a nagy kedvenc póréhagymából), meg a felvágott erdei gombákat is. A recept azt írja, hogy egy kevés vízzel felöntve kell tovább párolni, itt a vargánya által sötétbarnára színezett levet adtam hozzá. (Közben kicsit megremegett a kezem, de nem, ebbe most kivételesen nem került a fűszeres, erős házi fehérborból.)

Nagyon hamar megfőtt a gomba, alig volt időm kikeverni a tejszínes habarást. De előbb felöntöttem a gombák levével, picit sóztam és tettem bele morzsolt kakukkfüvet. (Jobb lett volna a friss vagy a fagyasztott, de most nem volt egyik sem.) Azt gondoltam, petrezselyem helyett ez is érdekessé teheti az ízét, már csak amiatt is, mert az erdőben a gombához petrezselymet csak ritkán, kakukkfüvet viszont jó eséllyel találni.

Behabartam (tettem hozzá még egy kevés kakukkfüvet), felforraltam, szép sűrű lett. Majd megpróbáltam krémlevessé varázsolni, de az aprító-keverőgépnek nem volt jó napja, sebaj így viszont megmaradtak benne a gomba- és kakukkfűdarabkák. És végül rátettem az elején megpirított vargányadarabkákat. Hát, ilyen lett. Az íze, hát az valami mesés volt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves gomba vargánya kakukkfű

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr702211574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása