Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Csirkét batyuban

2009.11.15. 09:29 Zöld Alma

Érdekes kísérlet volt batyuban / fóliában csirkét sütni és így egy egészen új ízvilágot ismertem meg. Nagyon hamar elkészül ezzel a módszerrel minden, nem kell rá vigyázni és a végtelenségig variálható. Az ötlet Jamie Oliver-től van, aki előszeretettel használja ezt a módszert gyors ebédek elő- és elkészítésére. Alább egy változat.

Igazából megint mustárt, hagymát, borsot és sót főztem :-) néhány egyéb kiegészítővel. (És bármily meglepő, most nem vettem cukkinit, helyette friss és roppanós zöldhagymát, meg póréhagymát választottam. Illetve beleszerettem még egy csokor mennyei vajretekbe is - nagyon sokáig nem ismertem az ízét, de az első találkozó óta kedvelem az ízét és a puhaságát, meg azt is, hogy nem olyan "csípős", mint a hagyományos retek és nem olyan karakteres az íze, mint a feketereteké. Bár el kell ismerni, hogy köhögésre tényleg jó a kivájt feketeretek, teleöntve mézzel - ezt kell kikanalazni, mert magába szívja a feketeretek gyógyító hatóanyagait is, az ozmózis elvén működik a dolog. Azt hiszem, kicsit eltértem a tárgytól...)

Szóval, kezdjük az elején. Némi bolgár nosztalgiával  sebészkedtem egyet a csirkemellfilén, kiműtöttem belőle a csontdarabkákat. (Nem is értem, ezerötszáz forintos kilónkénti árnál azért elvárnám, hogy ne kelljen ezzel bajlódni.) Aztán a megmosott, leszárított csirkemellfiléket (három nagyobb darab lett) sóztam, borsoztam, került rá még egy kevés vegeta és kakukkfű is. Aztán öntöttem rá pácként joghurtot, amibe egy kevés mustárt kevertem. Amíg gyors-pácolódott a hús és szépen magába szívta a fűszereket, meg a joghurtot, addig megmostam egy darab póréhagymát meg két szép zöldhagymát és felkarikáztam - hozzákevertem a tálban pihenő finomságokhoz. Ezen kívül előkészítettem azt a kerámia-tálat, amit mindig is ki szerettem volna próbálni és két nagy fóliadarabból elkészítettem a recept lelkét, a batyut.

Egymásra terítettem a két fóliát és három oldalon szorosan behajtottam. Ja igen, mivel semmi zsiradék nem volt a pácban, vajat kentem a batyu belső oldalaira. Az eredeti recept (Jamie Oliver) szerint az elkészített batyuba kell behelyezni a csirkét. Szerintem ez elég nehéz művelet lett volna, így inkább szétszedtem a fóliákat és a belepakolás utána újra összehajtogattam. Batyukészítés közben azon morfondíroztam, hogy mit szólna a csirke egy kevés fehérborhoz, aztán végül öntöttem hozzá kb fél decit, mielőtt beleszórtam volna mindent a batyuba. Így nézett ki sütés előtt a finomságokat rejtő csomag.

Kétszáz fokon úgy negyven perc alatt lett készen a csirke, de igazából megvan ez félóra alatt is, ha előmelegített sütőbe teszi az ember (én a kerámiatál miatt hideg sütőbe tettem). Ilyen lett. Nem igazán látványos az eltérés a két kép között. Talán csak annyi, hogy a végefelé a vaj egy része úgy döntött, kifolyik a fóliából, de ennél komolyabb dráma nem történt.

És viszont amikor kibontottam a csomagot, megcsapott a hús, a joghurt és a hagyma íz-egyvelege. Ekkor jutott eszembe, hogy nem csináltam hozzá köretet. De igazából nem is tudom, mi illene hozzá. Talán főtt krumpli vagy fóliában sült krumpli, de én szinte sosem sütök/főzök krumplit. Vagy még salátát tudnék elképzelni hozzá. Ehhez végül pihepuha zsömle volt a köret, mert azzal ki lehetett tunkolni a fólia alján összegyűlt szaftot is. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: csirke póréhagyma kakukkfű

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr582211550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása