Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Sajtmártás - de ez nem a besameles!

2009.11.21. 19:38 Zöld Alma

Szóval ez nem az a sajtmártás-recept, amit főzni kell, meg besamel és ilyenek. Ez egy sima, egyszerű, hidegen összekeverhető mártásrecept. Valamikor régen találtuk ezt is, főleg fondü-sütéskor készül felénk, de igazából sokféle sült húshoz passzol. Vendég-szakács voltam ma.

Régi recept ez is, senki nem emlékszik már, hol találtuk, de az biztos, hogy akkor még nem volt internet. :-) Volt (és van) viszont remek fondüsütőnk, echte, atombiztos, orosz. Ja, és nem a spirituszos sajtfondüs, hanem elektromos, olajat forrósít és húst lehet benne sütni. (Mert Alma nem esik messze a fájától, így a családja pont annyira húsimádó, mint ő maga.) Régebben bélszínt sütögettünk a húsvillákon, ma már inkább pulykát (mustárban-olajban pácolva, sok-sok borssal).

Volt némi aggodalmunk, hogy mi lesz, ha egyszer mégis elromlik valami ebben a szocialista csodában (a korát inkább ne firtassuk). De szerencsére már lehet kapni mini-olajsütőket húsvillákkal is felszerelve, úgyhogy meg vagyunk mentve. Nem úgy, mint a sajtmártás, ami tényleg elég tiszavirág-életű felénk. Elsősorban sült húsokhoz esszük, de tulajdonképpen rántott, sült zöldségekhez is finom... Sőt, akár simán, kenyérhez is jó enni - ezt a nővérem csinálja akkor, amikor rászólunk, hogy azért mégsem kéne magában kanalazni a sajtmártást. :-)

Úgy készül, hogy egy jó nagy tálba öntünk egy adag majonézt, hozzáadunk kétszer annyi tejfölt, egy fej reszelt vöröshagymát (kell az ízéhez a vöröshagyma karakteressége, ez tényleg nem jó más fajtával) és sóval, borssal fűszerezzük. Meg sok mustárral - a "hagyományoson" kívül dijoni mustárt is tettem hozzá. A pikáns ízét egy nagyon kevés porcukorral hangsúlyozzuk. Lereszelünk hozzá sok-sok, lehetőleg többféle sajtot (félzsíros, zsíros sajtokat, füstölt sajt mindenképpen legyen közötte). Az egésznek jó sűrűnek kell lennie és mivel jó fűszeres lesz, ezért a húsnak hozzá lehet natúrabb íze.

Így néz ki a végén. Ez egy pillanatfelvétel amúgy, már alig van belőle... (Másfél nagy pohár tejfölből készült, ez egy dupla, de inkább tripla adag.)

Sajtmártás
- 2 adag tejöl
- 1 adag majonéz
- 1 fej reszelt hagyma
- többféle (félzsíros, zsíros reszelt sajt, közte füstölt sajt is)
- só, bors
- mustár

Szólj hozzá!

Címkék: sajtmártás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr252211541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása