Szóval ez nem az a sajtmártás-recept, amit főzni kell, meg besamel és ilyenek. Ez egy sima, egyszerű, hidegen összekeverhető mártásrecept. Valamikor régen találtuk ezt is, főleg fondü-sütéskor készül felénk, de igazából sokféle sült húshoz passzol. Vendég-szakács voltam ma.
Régi recept ez is, senki nem emlékszik már, hol találtuk, de az biztos, hogy akkor még nem volt internet. :-) Volt (és van) viszont remek fondüsütőnk, echte, atombiztos, orosz. Ja, és nem a spirituszos sajtfondüs, hanem elektromos, olajat forrósít és húst lehet benne sütni. (Mert Alma nem esik messze a fájától, így a családja pont annyira húsimádó, mint ő maga.) Régebben bélszínt sütögettünk a húsvillákon, ma már inkább pulykát (mustárban-olajban pácolva, sok-sok borssal).
Volt némi aggodalmunk, hogy mi lesz, ha egyszer mégis elromlik valami ebben a szocialista csodában (a korát inkább ne firtassuk). De szerencsére már lehet kapni mini-olajsütőket húsvillákkal is felszerelve, úgyhogy meg vagyunk mentve. Nem úgy, mint a sajtmártás, ami tényleg elég tiszavirág-életű felénk. Elsősorban sült húsokhoz esszük, de tulajdonképpen rántott, sült zöldségekhez is finom... Sőt, akár simán, kenyérhez is jó enni - ezt a nővérem csinálja akkor, amikor rászólunk, hogy azért mégsem kéne magában kanalazni a sajtmártást. :-)
Úgy készül, hogy egy jó nagy tálba öntünk egy adag majonézt, hozzáadunk kétszer annyi tejfölt, egy fej reszelt vöröshagymát (kell az ízéhez a vöröshagyma karakteressége, ez tényleg nem jó más fajtával) és sóval, borssal fűszerezzük. Meg sok mustárral - a "hagyományoson" kívül dijoni mustárt is tettem hozzá. A pikáns ízét egy nagyon kevés porcukorral hangsúlyozzuk. Lereszelünk hozzá sok-sok, lehetőleg többféle sajtot (félzsíros, zsíros sajtokat, füstölt sajt mindenképpen legyen közötte). Az egésznek jó sűrűnek kell lennie és mivel jó fűszeres lesz, ezért a húsnak hozzá lehet natúrabb íze.
Így néz ki a végén. Ez egy pillanatfelvétel amúgy, már alig van belőle... (Másfél nagy pohár tejfölből készült, ez egy dupla, de inkább tripla adag.)
Sajtmártás
- 2 adag tejöl
- 1 adag majonéz
- 1 fej reszelt hagyma
- többféle (félzsíros, zsíros reszelt sajt, közte füstölt sajt is)
- só, bors
- mustár