Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Vaníliás plecsni

2009.11.22. 20:01 Zöld Alma

Egyáltalán nem kellene sütnöm, sőt, helyette mások (meglátjuk, mennyire) remek műveit kellene olvasnom, mert egyre közeleg a határidő... De az ilyesmik valahogy mindig konyhai ügyködésre sarkallnak. Sok kellemes konyhai kísérletezős emlékem kapcsolódik egyetemi vizsgaidőszakokhoz is, amikor vizsgára készülés mellett / helyett készültek a finomságok.

Ezért lett szántszándékkal főzés-sütésmentesre tervezve a hétvége, hogy semmi ne vonja el a figyelmemet, de végül vasárnap délután mégiscsak elmenekültem a többszáz oldal elől a konyhába. Indok, az mindig van hozzá, most egy régi ígéret, egy hálás köszönet és egy névnapi meglepetés céljából készült sütemény. A szárnyalást csupán egyetlen tényező korlátozta: az otthon fellelhető liszt mennyisége (35 dkg). Így addig kerestem, amíg nem találtam egy szimpatikus receptet, valami vaníliásat kerestem éppen. A Váncza-szakácskönyvben találtam egy vaníliás káró-receptet, ami épp megfelelőnek tűnt.

Előtte persze nagyokat mosolyogtam az "öt tojássárgáját fél órán át margarinnal habosra keverünk" kezdetű és a "vékonyra nyújtjuk, majd ezt négyszer-ötször megismételjük" jellegű recepteken. Hát, az tényleg más világ volt... Aztán átgondoltam a recept buktatóit, hiszen egy több, mint nyolcvan éves süteményeskönyv állításait azért érdemes fenntartásokkal kezelni. De jó is lenne, ha valaki Julie Powell módra Julia Child szakácskönyve helyett a Váncza-könyvet sütné végig és aktualizálná a jobbnál jobb recepteket a mai kor alapanyagaihoz...

Az álmodozásból vissza a valóságba: megmelegítettem a vajat, habosra kevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral. (Közben elmerengtem azon, hogy ha az ügyes, de nagy teljesítményű robotgépnek lenne fél-fokozata, akkor talán nem próbálná meg hatalmas erejével szerteszét csapni a hozzávalókat.) Egyenként hozzákevertem a három tojás sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet kanalaztam hozzá szép fokozatosan. A végefelé, amikor már nem bírta a robotgép, gyúrtam a formálódó tésztát. Elég puha lett, picit linzerszerű, ekkor lett volna még szükség még lisztre - ahhoz, hogy nyújthatóvá váljon a tészta. Mert az világosan látszott, hogy ha ezt kinyújtom, legfeljebb kanállal tudom összeszedni a gyúródeszkáról. Liszt hiányában kis golyókat formáztam a tésztából és a sütőpapíron kilapítottam, így készültek kárók helyett plecsnik. Szóval Zöld Alma ujjaitól és nem különleges szaggatóformától lett a hullámos minta a tetején. :-) (Tudom, hogy, furcsa egyes szám harmadik személyben írni / beszélni, én viszont állatokkal-növényekkel-tárgyakkal is szoktam néha beszélgetni. De a hangok szerint ez teljesen normális dolog. :-) )

A káróhoz fél centiméter vastagra kellett volna nyújtani a tésztát és gyufadoboz nagyságú szeletekre vágni, majd vajazott-lisztezett tepsiben sárgára sütni. Ehelyett egyébként a sütőpapír is bevált. Meglepően megnőttek sütés közben, így próbáltam a következő tepsinél kisebb plecsniket gyártani. Összesen négy tepsi lett a tésztából, úgyhogy igazán kiadósnak mondható.

A sütemények egy részét vaníliás cukorral elkevert porcukorba forgattam, közvetlenül sütés után, még forrón. Egy része maradt natúr állapotában. Néhányat pedig párosával összeragasztottam Zöld Alma málna-szeder lekvárjával (de az már egy másik történet). Díszítésképpen lehetett volna akár csokoládémázzal bevonni, félig csokimázba mártani vagy csokimázzal mintákat rajzolni a tetejére.

Vaníliás káró
- 20 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr22211540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása