Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Majdnem-egyedény csirkemáj cukkinivel

2009.12.06. 19:33 Zöld Alma

Megvan! Megvan! Kisebb "levéltári" kutatómunka után megtaláltam azt a májas-cukkinis receptet, amit annyira kerestem az egyedény-sorozathoz. Kiderült viszont, hogy két edény kell hozzá... De ettől még nagyon finom, úgyhogy majdnem megkésett Mikulás-ajándékként alább a receptje.

Nem emlékeztem pontosan, hogy mikor kell beletenni a serpenyőbe a májat a zöldségekhez. Kiderült, hogy azért nem, mert azt külön kell kisütni, hirtelen, őrölt fehérbors és majoranna társaságában. A többi a ragu hozzá - nem is akármilyen, mert szerintem nagyon izgalmas dolog a máj mellé hozzáképzelni cukkinit és paradicsomos-fűszeres szószt. És mégis működik a dolog, szép összhangba rendeződnek ezek így együtt, egy tányéron.

A cukkini-kockákat vajon megpirítjuk, utána hozzáadjuk az összezúzott fokhagyma-gerezdeket, a kockákra vágott paradicsomot és a karikára szeletelt paprikát. Végül pedig felöntjük milánói szósszal (üvegessel vagy kevés vízzel csomómentesre kevert porral vagy éppenséggel főzhetünk is ilyen szószt), utánafűszerezzük, azaz teszünk még hozzá (lehetőség szerint friss) bazsalikomot, oregánót, majorannát, esetleg kevés kakukkfüvet is. Amikor elkezd forrni és szép sűrű, akkor bevonjuk vele a májat és kész.

Rostonsült csirkemáj cukkini-raguval
- 20 dkg cukkini
- kevés vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- milánói szósz (üveges, zacskós vagy saját)
- 50 dkg csirkemáj
- őrölt fehérbors, majoranna
- zöldfűszerek

A nagy keresgélés közben találtam egy hasonló receptet, itt együtt sül a (borjú- vagy sertés-) máj a zöldségekkel, a második edény viszont a spagettifőzéshez kell. A milánói máj tehát úgy készül, hogy serpenyőben, forró olajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott májat és folyamatos keverés mellett öt percig pirítjuk. Utána hozzáadjuk a vékonyra szeletelt gombát és a csíkokra vágott szalámit és folytatjuk a kevergetést-pirítást.

Ezután következnek a héjuktól megszabadított, nyolcadokra vágott paradicsomok, a bor, só-bors-bazsalikom, majd néhány perc készre párolás és végül a tálalás sós vízben főtt spagettin.

Milánói máj
- 40 dkg borjú- vagy sertésmáj
- 5 dkg hagyma
- 15 dkg gomba
- 10 dkg szalámi
- 25 dkg kemény paradicsom
- 3 evőkanál olaj
- 1,5 dl fehérbor
- só
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
- 1 csipetnyi bazsalikom

Szólj hozzá!

Címkék: máj cukkini

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr462211523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása