A málnaszörp tulajdonképpen a málna esszenciája, ízének legértékesebb kivonata. És ezt is lehet főzés nélkül, könnyen-gyorsan készíteni.
Készíthetjük kizárólag málnából is, de keverhetjük is más, szezonális bogyósgyümölcsökkel. "Szereti" az édes, piros egrest és a feketeszedret is. A tavalyi málna-egres szörpnek például mindig nagyon kellemes, bódító illata volt, amikor kinyitottam az üveget...
No de vissza az elkészítéshez: óvatosan, nem áztatva megmostam egy kiló málnát. Összezúztam krumplinyomóval és kevertem hozzá hat deciliter vizet, valamint késhegynyi borkősavat és egy mokkáskanál szalicilt. Megkevertem és tiszta tüllzacskóba öntöttem (lehet helyette bármilyen sűrű szövésű anyagot használni - abroszt, konyharuhát, amit nem baj, ha megszínez a gyümölcs).
Jó alaposan csomóra kötöttem, felakasztottam és egy tálat tettem alá. Innentől kezdve egy napig semi dolgunk nincs, szépen megvárjuk, amíg a málnából kicsepeg a zamata. Nagyon fontos, hogy nem szabad nyomkodni, csavarni, szóval kényszeríteni a málnát. Ami a tüllzacskóban marad, azt később lekvárként tudjuk hasznosítani, tehát semmi sem vész kárba.
Másnap a málnaesszencia minden literjéhez egy kiló cukrot öntöttem és addig kevergettem, amíg teljesen fel nem oldódott benne. Utána szaliciles vízzel alaposan átmosott üvegekbe töltöttem a kész szörpöt és szorosan lezártam. Hideg őszi és téli napokon hihetlenül jó nyár-hangulatot tud a lakásba varázsolni - bár ehhez külön meg kellett menteni a készleteket, a nagy része ugyanis még nyáron elfogyott a sok kóstolgatásban (nem forrt-e fel, idővel változik-e az íze stb.) :-)
Málnaszörp nyersen
- 1 kg málna
- 1 késhegynyi borkősav
- 1 mokkáskanál szalicil
- 6 dl víz
- literenként 1 kg cukor