Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Szedres pite

2010.08.14. 09:19 Zöld Alma

Avagy megsütöttem a telefonomat, amit szintén feketeszedernek hívnak. Illetve inkább mégse, helyette készült a kelt pite a frissen szüretelt feketeszeder közreműködésével. És bár a kóstolók közül többen túrós sütinek vélték, az egyáltalán nincs benne. :-)

 

Az az igazság, hogy fogalmam sincs már arról, hol találtam ezt a receptet. Általában egyszerre olvasok át sokmindent és bár a szimpatikus ételeket kiválogatom, azt már nem tudom megjegyezni, melyik pontosan honnan származik. Kicsit úgy vagyok ezzel, mint amikor régen egy szuszra olvastam el A-tól Z-ig az operakalauzt. Azóta nagyjából vágom a fontosabb operákat, csak éppen a szereplőket és a cselekményt keverem néha. :-)

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mivel kelttésztáról van szó, minden hozzávalót szépen, alaposan összekészítünk, hogy szobahőmérsékleten vághassunk bele a műveletbe. A kézmelegre langyosított tejből egy deciliterben felfuttatjuk az élesztőt, egy kanál cukor segítségével. Közben egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. Ehhez adjuk hozzá az élesztőt.

A maradék tejről sem feledkezünk meg, a margarint olvasztjuk fel benne, utána pedig ezt is a többi dologhoz keverjük és lágy, galuska-jellegű tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva vagy kelesztőtálban kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük, közben megmossuk (ha kell, kimagozzuk) a gyümölcsöt. Én most feketeszederrel készítettem, mert leérett egyszerre vagy két kiló belőle.

Az időbe belefér még a morzsa összeállítása is, a hideg margarint villával dolgozzuk bele a cukorba és a lisztbe. Hogy biztosan morzsalékos maradjon, a hűtőbe is betehetjük a felhasználásig. Előkészítő műveletként kivajazzuk és liszttel megszórjuk a közepes nagyságú tepsit. Ebbe egyengetjük bele a tésztát (a recept az önteni szót használja, ami szerintem azért költői túlzás), a rusztikusság mellett azért az is szempont, hogy nagyjából egyenletesen vastag legyen mindenhol. Rászórjuk a kiválasztott gyümölcsöt, a tetejére pedig rámorzsoljuk a jól behűtött liszt-cukor-margarin-keveréket. (Ezt gondolták többen túrónak a süteményben.)

El is készültünk mindennel, már csak annyi dolgunk van, hogy 180 fokos sütőben kb. negyven percig sütjük. Én csak azért sütöttem közel egy órán keresztül, mert telepakoltam a tetejét egy kiló feketeszederrel... Langyosan is, de különösen hidegen finom. Az a jó benne, hogy a gyümölcs sütés közben engedett leve picit rákaramellizálódik a tésztára, a morzsa pedig ráolvad a gyümölcs tetejére... Még gondolkozom, hogy mi legyen a következő gyümölcs, amivel kipróbálom.

 

Szedres kelt pite
- 4,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 20 dkg kristálycukor
- 65 dkg finomliszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál só
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg sütőmargarin

A tetejére: 50-60 dkg gyümölcs

Morzsa a gyümölcsre:
- 10 dkg hideg margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál finomliszt

Szólj hozzá!

Címkék: pite sütemény kelttészta feketeszeder

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr622211448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása