Avagy megsütöttem a telefonomat, amit szintén feketeszedernek hívnak. Illetve inkább mégse, helyette készült a kelt pite a frissen szüretelt feketeszeder közreműködésével. És bár a kóstolók közül többen túrós sütinek vélték, az egyáltalán nincs benne. :-)
Az az igazság, hogy fogalmam sincs már arról, hol találtam ezt a receptet. Általában egyszerre olvasok át sokmindent és bár a szimpatikus ételeket kiválogatom, azt már nem tudom megjegyezni, melyik pontosan honnan származik. Kicsit úgy vagyok ezzel, mint amikor régen egy szuszra olvastam el A-tól Z-ig az operakalauzt. Azóta nagyjából vágom a fontosabb operákat, csak éppen a szereplőket és a cselekményt keverem néha. :-)
De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mivel kelttésztáról van szó, minden hozzávalót szépen, alaposan összekészítünk, hogy szobahőmérsékleten vághassunk bele a műveletbe. A kézmelegre langyosított tejből egy deciliterben felfuttatjuk az élesztőt, egy kanál cukor segítségével. Közben egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. Ehhez adjuk hozzá az élesztőt.
A maradék tejről sem feledkezünk meg, a margarint olvasztjuk fel benne, utána pedig ezt is a többi dologhoz keverjük és lágy, galuska-jellegű tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Letakarva vagy kelesztőtálban kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük, közben megmossuk (ha kell, kimagozzuk) a gyümölcsöt. Én most feketeszederrel készítettem, mert leérett egyszerre vagy két kiló belőle.
Az időbe belefér még a morzsa összeállítása is, a hideg margarint villával dolgozzuk bele a cukorba és a lisztbe. Hogy biztosan morzsalékos maradjon, a hűtőbe is betehetjük a felhasználásig. Előkészítő műveletként kivajazzuk és liszttel megszórjuk a közepes nagyságú tepsit. Ebbe egyengetjük bele a tésztát (a recept az önteni szót használja, ami szerintem azért költői túlzás), a rusztikusság mellett azért az is szempont, hogy nagyjából egyenletesen vastag legyen mindenhol. Rászórjuk a kiválasztott gyümölcsöt, a tetejére pedig rámorzsoljuk a jól behűtött liszt-cukor-margarin-keveréket. (Ezt gondolták többen túrónak a süteményben.)
El is készültünk mindennel, már csak annyi dolgunk van, hogy 180 fokos sütőben kb. negyven percig sütjük. Én csak azért sütöttem közel egy órán keresztül, mert telepakoltam a tetejét egy kiló feketeszederrel... Langyosan is, de különösen hidegen finom. Az a jó benne, hogy a gyümölcs sütés közben engedett leve picit rákaramellizálódik a tésztára, a morzsa pedig ráolvad a gyümölcs tetejére... Még gondolkozom, hogy mi legyen a következő gyümölcs, amivel kipróbálom.
Szedres kelt pite
- 4,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 20 dkg kristálycukor
- 65 dkg finomliszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál só
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg sütőmargarin
A tetejére: 50-60 dkg gyümölcs
Morzsa a gyümölcsre:
- 10 dkg hideg margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál finomliszt