Bevallom, nagyon kedvelem a L'ecsó című rajzfilmet és csak részben azért, mert a konyhában játszódik. Sosem gondoltam volna viszont, hogy az étteremkritikust lenyűgöző ratatouille-változat valóban létező és kipróbálható étel. :-)
Itt viszont rátaláltam a receptjére (Confit Byaldi az eredeti neve és egy echte séf adaptálta rajzfilmre) és innentől nem lehetett nem kipróbálni... Tulajdonképpen nem bonyolult étel, bár egy pillanatra elbizonyodtam, amikor megláttam a tálcára halmozott zöldségkarikákat... Merthogy szép vékonyra kell karikázni hozzá a padlizsánt, a cukkinit és a paradicsomot is. Praktikusan előre elvágtam a kezemet, még egy korábbi mosogatásnál, így kivételesen nem vágtam meg magam a szuperéles szeletelővel.
Remyvel ellentétben én nem álltam neki a paprika-piperade készítésének - szerintem ő sem tette volna, ha talált volna a polcon egy üveg házi lecsókonzervet. Ezt öntöttem a hőálló edény aljára és erre tettem rá felváltva a zöldségszeleteket. Amikor végre valahára elfogytak :-) akkor három összezúzott fokhagymagerezdből, négy evőkanál olívaolajból, egy evőkanál provanszi fűszerkeverékből és sóból álló keveréket öntöttem a tetejére.
150 fokos sütőben (légkeverésesben 125 fok) lefedve két órán át sütöttem (nos, nem egy pikkpakk összedobható fogás, de megéri kivárni). Utána fedő nélkül, picivel magasabb hőmérsékleten addig sütöttem, hogy egy kis színt kapjanak a zöldségek. (Végül olyan 30 perc után feladtam és késznek nyilvánítottam.)
Frissen is finom (balzsamecettel, olívaolajjal és zöldfűszerekkel forrón tálalva), de egy-két nappal később, újramelegítve is isteni íze van.
L'ecsó lecsó
- 1 padlizsán
- 1 cukkini
- 5 paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 üveg konzerv lecsó
- kevés olívaolaj
- kakukkfű, provanszi fűszerkeverék vagy más szárított zöldfűszer