Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Spárga-újburgonya saláta

2011.06.19. 10:29 Zöld Alma

Még épp lehet mindegyikből frisset és roppanósat kapni, szóval feltétlenül érdemes kipróbálni együtt a spárgát és az újburgonyát! Tényleg hamar elkészül és mennyei például sült halhoz.

A megtisztított, 3-4 centisre vágott spárgát (hámozni szerencsére nem kell, hiszen zöldspárga) és a szintén megtisztított, nagyobbacska kockákra vágott újburgonyát akár külön-külön is meg lehet főzni, én azonban egy párolóedényben egy füst alatt elintéztem a dolgot. Szerencsére nem füstölt :-) viszont negyed óra alatt mindkét zöldség elkészült benne.

Addig előkészítettem a rá kerülő öntetet: a citrom kifacsart levét, olajat, mustárt, mézet, valamint sót és borsot egy jól záródó edénybe tettem és jó alaposan összeráztam az egészet, végül pedig a salátástálba öntöttem a langyos spárgára és az újkrumplikockákra. Záróakkordként pedig friss, felaprított petrezselymet szórtam a tetejére. A fűszerek és a zöldségek arányain természetesen lehet változtatni, én legközelebb pikánsabbra fogom készíteni és elképzelhető, hogy petrezselyem helyett kaprot aprítok a tetejére...

Frissen sült lazacszelethez tálaltam, egyébként ezzel sem volt sok teendő: óvatosan lehúztam a szeletekről a bőrt, majd nagy lángon oldalanként 1-2 percig sütöttem - olaj vagy más zsiradék egyáltalán nem kell alá, hiszen épp elég van benne, ami közben kisül.  Utána sóztam-borsoztam és néhány csepp citromlevet facsartam a tetejére.

A nagy hőfokon történő sütés a titka annak, hogy a lazac megőrizze az eredeti színét és ne szürküljön be. Az, hogy itt a képen elég sápatagnak tűnik, csupán az én fényképezési képességeimet (pontosabban ezek hiányát) minősíti, valamint a nem éppen tökéletes fényviszonyokat. Azaz: tessék elhinni, hogy szép rózsaszínes-narancssárgás színekben játszott az a lazacszelet. :-)

Spárga-újburgonya saláta
- 50 dkg zöldspárga
- 30-40 dkg újburgonya
- 1 citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 1-2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál méz
- petrezselyem
- só, bors

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya lazac citrom spárga

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/2976420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása