Zöld Alma Főz

Zöld Alma mindenféléket süt-főz. Tiszteletbeli kis Levin és Mislen-csillagos kísérletező. :-)

Címkék

alaplé (1) alma (5) aprósütemény (11) avokádó (5) bab (2) bárány (1) bazsalikom (1) bodza (2) bodzaszörp (2) bor (5) briam (1) brokkoli (3) bulgur (5) burgonya (14) búzakorpa (1) cékla (10) citrom (4) citromfű (2) cseresznye (3) csicseriborsó (1) csicsóka (1) csíra (7) csirke (10) csokoládé (6) cukkini (15) cukkinikrém (1) curry (4) desszert (7) dió (8) édesburgonya (2) édeskömény (6) egyedény (1) eper (7) eperlekvár (5) feketeszeder (2) feta (8) fokhagyma (2) gesztenye (2) gomba (9) gránátalma (2) gratin (2) guacamole (1) gyömbér (1) gyöngyhagyma (1) gyümölcsleves (1) hagymalekvár (1) háj (2) hal (4) hurka (2) indiai (1) joghurt (2) juhtúró (2) kakaópor (7) kakukkfű (14) kalács (1) kapor (4) karácsony (1) karalábé (2) karalábékrém (1) karalábélevél (1) karfiol (1) karfiolkrém (1) kecskesajt (5) kecsketúró (2) kelbimbó (1) kelttészta (7) kence (7) kenyér (1) kevert sütemény (12) kínaikel (1) kókuszreszelék (3) koriander (3) körte (4) kuglóf (2) kukorica (5) lazac (2) lecsó (2) leveles tészta (1) leves (5) liba (1) lilahagyma (10) máj (9) májkrém (1) málna (4) málnalekvár (5) málnaszörp (2) mandula (2) mártogatós (1) más (4) mascarpone (2) mazsola (1) medvehagyma (3) meggy (2) menta (10) méz (10) mogyoró (1) mogyoróvaj (1) müzli (1) narancs (1) padlizsán (6) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) paprika (1) paradicsom (7) parmezán (1) patiszon (3) périgord (1) petrezselyem (1) piláf (1) pisztácia (1) pite (2) pitypang (1) pogácsa (3) póréhagyma (28) rebarbara (1) rétes (1) rukkola (2) sajtmártás (1) sárgabarack (5) sárgabaracklekvár (6) sárgarépa (12) spárga (6) spenót (5) sütemény (27) sütőtök (8) szaloncukor (3) szárzeller (2) szerecsendió (1) szilva (1) tárkony (1) tejszín (6) tészta (1) tiramisu (1) tonhal (2) töpörtyű (2) túró (9) újhagyma (4) vanília (3) vargánya (2) vöröslencse (2) zabpehely (1) zeller (4) zöldbab (1) zöldborsó (6) zöldfűszerek (2) zsír (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • Zöld Alma: Köszönöm! Boldog új évet neked is! (2011.01.02. 12:42) 150!
  • adigtrebor: Szia, küldtem képet - Róbertgida rakott palacsintát kért és láss csodát, találtam Nálad is recepte... (2010.12.07. 22:21) Palacsintatorta
  • Zöld Alma: Upsz, kiderült, hogy a családom is olvassa a blogot... Rajtam keresztül üzenik, hogy a havi rendsz... (2010.10.24. 21:55) Süssünk tökfőzeléket! (???)

Vaníliás kifli

2009.12.11. 19:29 Zöld Alma

Ő az egyszerű vaníliás-diós kifli, holnap jön a bonyolultabb (dióval töltött). Közös bennük, hogy mindkét receptet jó ideig vadásztam a családi archívban. Nagyságrendileg megvoltak a hozzávalók és a folyamat, de pont a süteményeknél ugye nem elhanyagolhatóak a részletek. Végül kiderült, azért nem találtuk sehol ezt a receptet, mert ez igazából a "Vaníliás perecek" a régi jó Váncza-könyvből... csak perec-tekergetés helyett kiflinek szoktuk megsütni, mandula helyett dióval. (Mondom én, hogy Alma nem esik messze a fájától... ezt a receptet viszont még nem én csavartam ki, én már így "örököltem".)

Persze, akinek van kedve, az perec-alakot is formálhat az alábbi tésztából, mi csak fel szoktuk vágni a vékonyra sodort tésztarudakat és kifli-ívbe hajlítjuk (ezzel óvatosan, mert hajlamos eltörni). Az elkészítése is pont ilyen egyszerű: minden hozzávalót összegyúrunk (előtte a sütőport beleszórjuk a lisztbe, a vaníliás cukrot a cukorba), én még egy kevés rumot is öntök bele (mert kiemeli a dió és a vaníliás cukor ízét). Utána vékony rudacskákat sodrunk a tésztából, majd kifli vagy perec vagy bármilyen más, szimpatikus formájúra formázzuk.

Világosra sütjük és közvetlenül a sütés után megforgatjuk vaníliáscukorral elkevert porcukorban. Ez az egy nehézség van ebben a receptben, ugyanis a még forró süteményeket kell cukorba forgatni, azaz a) megégethetjük az ujjainkat és b) mivel a cukor ilyenkor tapad legjobban a kiflikre, így az ujjainkra is.

De ezeket leszámítva könnyen és gyorsan elkészül, sok kifli lesz egy adagból és egyébként sokáig eláll(na). A fenti képen ők a (viszonylag egyenes) kiflik a jobb oldalon.

Vaníliás kifli / perec
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg margarin
- 1 tojás
- 8 dkg őrölt dió / mandula
- fél csomag vaníliás cukor
- esetleg egy kevés rum
- a végén a forgatáshoz: vaníliás cukor, porcukor

Szólj hozzá!

Címkék: dió sütemény aprósütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldalmafoz.blog.hu/api/trackback/id/tr202211518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása